Сторінка 1 з 1

проект змін до Конституції України

Додано: 29 квітня 2014 13:15
SBB
на сайті Мінрегіону http://minregion.gov.ua/koncepciya-reformuvannya- ... decentralizaciyi-vladi-619673/

що стосується земельних відносин
Cтаття 116. Кабінет Міністрів України:

2.1) приймає рішення щодо утворення і ліквідації районів, встановлення і зміни меж районів і міст, віднесення населених пунктів до категорії міст, найменування і перейменування населених пунктів і районів;
Стаття 133.
Систему адміністративно-територіального устрою складають адміністративно-територіальні одиниці: регіони, райони, громади.
Громадою є утворена в порядку, визначеному законом, адміністративно-територіальна одиниця, яка включає один або декілька населених пункти (село, селище, місто), а також прилеглі до них території.

Додано: 29 квітня 2014 15:29
Volodar
SBB писав:що стосується земельних відносин
Я б сказав би: стосуються адміністративно-теритоірального устрою, а не земельних відносин. Так, на сьогодні окремі питання включені до Земельного кодексу (глава 29), але це не тому, що це земельні відносини, а тому, що Мінрегіон і Мінюст вже 20 років недолугі і ніяк не змогли родити закон про адімнтерустрій.
проект конституції (читай адмін-тер реформу) на узгоджувальних нарадах успішно завалили, і запустили на громадське обговорення http://1tv.com.ua/uk/specialnews/2014/04/17/33990

Додано: 29 квітня 2014 15:51
SBB
Volodar писав:Я б сказав би: стосуються адміністративно-теритоірального устрою, а не земельних відносин
Як на мене, стосуються і того, і іншого. Наприклад, межі АТО, порядок їх визначення і фіксації у кадастрі - питання земельних відносин.
Volodar писав:Мінрегіон і Мінюст вже 20 років недолугі і ніяк не змогли родити закон про адімнтерустрій
це да... Хоча питання дійсно складне і пов'язане з дуже великим обсягом інших проблем.

Додано: 29 квітня 2014 16:42
Volodar
SBB писав:межі АТО, порядок їх визначення і фіксації у кадастрі - питання земельних відносин.
цікава позиція (виглядає як захист корпоративних інтересів), але:
Земельні відносини - суспільні відносни щодо володіння, користування і розпорядження землею, А адмінтерустрій - питання розподілу компетенцій (влади) серед органів публічного права.
адміністративно-територіальний устрій є способом територіальної організації держави, який засвідчує поділ єдиної, цілісної території держави на відносно відокремлені частини – адміністративно-територіальні одиниці, – що є просторовою основою для організації та діяльності місцевих органів державної влади та органів місцевого самоврядування.... поняття адміністративно-територіального устрою є конституційно-правовою категорією, у зв’язку з чим порядок вирішення питань адміністративно-територіального устрою має визначатися спеціальним законом України про територіальний устрій, необхідність прийняття якого випливає з вимог Конституції України (стаття 92).
я не юрист і не теоретик, тому можу звичайно десь і помилятися, але мені чомусь здається, що відносити питання адмітерустрою до земельного права є неправильним.

Можу лише погодитися, в частині виносу меж АТО (не плутати з антитерористичною операцією morgayu ) в натуру (тобіш як забити правильно кілочок і його окопати).

Додано: 29 квітня 2014 16:56
SBB
Volodar писав:виглядає як захист корпоративних інтересів
та ні, насправді немає такого
Volodar писав:в частині виносу меж АТО в натуру (тобіш як забити правильно кілочок і його окопати)
для того, щоб щось винести, необхідно щось визначити, і це щось треба потім внести до Державного земельного кадастру.

Тобто компетенція органів щодо визначення доцільності прийняття певних рішень у сфері АТО і правила та умови прийняття таких рішень - це, на мій погляд, - сфера законодавства з питань АТУ, а питання технічної фіксації меж АТО і внесення їх до кадастру - питання земельного законодавства

Додано: 29 квітня 2014 17:09
Volodar
SBB писав:внесення їх до кадастру - питання земельного законодавства
Знову таки спірне питання, з огляду на наявність в нас невідомої кількості кадастрів та геосистем (земкадастр, містобудівний кадастр, лісовий, схема Державної геодезичної мережі і т.д.) зроблю припущення що для АТУ зроблять окремий кадастр чи то геопортал (ну щось типу так http://atu.gki.com.ua/), дані з якого передаватимуться в земельний кадастр, за порядком, який встановлюватиметься спільним наказом якихось міністерств ...

Додано: 29 квітня 2014 21:16
SBB
Volodar писав:для АТУ зроблять окремий кадастр чи то геопортал (ну щось типу так http://atu.gki.com.ua/), дані з якого передаватимуться в земельний кадастр, за порядком, який встановлюватиметься спільним наказом якихось міністерств
навіщо? Nenayu

Додано: 29 квітня 2014 21:46
ZIC
На-кінець то варіант адмінтерреформи від Мінрегіонбуду 2008-2009 дійшов до підкріплення змінами в конституцію!
Саме ця необхідність не давала змоги прийняти Закон про адмінтерустрій (ніхто не хотів зачіпати "священну корову" - конституцію).
Нинішня ситуація в країні робить можливим реалізувати і реформу адмінтерустрою, і реформу місцевого самоврядування (а вони розроблялись в єдиному тандемі).
Був тоді у робочій групі ОДА і саме моделював громади, бачу прийшов час до них... (Вже й облрада недавно питала: "А у вас нічого не залишилось від 2009 року?"

Додано: 27 червня 2014 13:55
Volodar
Ну що ж, президент вніс проект своїх змін до Конституції.
http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webp ... 3511=51513
В частині адмін терустрою все очікувано, і на мою думку логічно:
Стаття 133. Систему адміністративно-територіального устрою складають адміністративно-територіальні одиниці: регіони, райони, громади.
Умови і порядок утворення, ліквідації, зміни меж, найменування та перейменування адміністративно-територіальних одиниць і населених пунктів у межах регіонів визначаються законом.
...Громадою є утворена в порядку, визначеному законом, адміністративно-територіальна одиниця, яка включає один або декілька населених пунктів (село, селище, місто), а також прилеглі до них території.
Тобто пропонується, що населений пункт(село, селище, місто) не буде адмін-теродиницею. Це повинно врегулювати проблему визначення розпорядника в межах/за межами. Мабуть шляхом прийняття змін до закону про розмежування, за якими землі в межах громади будуть комунальними.

Додано: 28 червня 2014 11:01
Chernov
Volodar писав:пропонується, що населений пункт(село, селище, місто) не буде адмін-теродиницею. Це повинно врегулювати проблему визначення розпорядника в межах/за межами. Мабуть шляхом прийняття змін до закону про розмежування, за якими землі в межах громади будуть комунальними.
ШАХРАЙСТВО!!!
Правовий комітет Народної Ради Запоріжжя та Запорізької області підготував звернення до Громади Запоріжжя та всієї України, аби припинити шахрайство!
Spoiler

Додано: 01 липня 2014 09:29
Volodar
Цей чел хоч читав ці зміни?
Навіщо такі заяви що Запорізької області не буде? Що залишаться тільки райони?
__________________________
Так дійсно замінюється термін "територіальні громади", але це повязано з тим, що за існуючою конституцією зараз термінологічно територіальні громади обжежуються лише межами населених пунктів. Змінами ж пропонується термін "громада" як територія в межах іза межами наслених пунктів, і "жителі громади".
Якщо уважно прочитати, то за діючою конституцією "територіальна громада - жителі сіл, селищ, міст та їх обєднання", а за змінами пропонується термін "жителі громади" (ст. 140), де громада - це територія "яка включає один або декілька населених пунктів (село, селище, місто), а також прилеглі до них території"
Конкретно, що не влаштовує у новому визначені "місцеве самоврядування", щоб робити такі заяви, що місцевого самоврядування не буде.

Додано: 01 липня 2014 10:10
Chernov
Volodar писав:Навіщо такі заяви що Запорізької області не буде?
А її і не буде. Буде Заппорізький регіон. А це дещо інше....

Додано: 01 липня 2014 10:16
Volodar
Chernov писав:Буде Заппорізький регіон.
Та чому?
Регіонами України є: Автономна Республіка Крим, Вінницька, Волинська, Дніпропетровська, Донецька, Житомирська, Закарпатська, Запорізька, Івано-Франківська, Київська, Кіровоградська, Луганська, Львівська, Миколаївська, Одеська, Полтавська, Рівненська, Сумська, Тернопільська, Харківська, Херсонська, Хмельницька, Черкаська, Чернівецька, Чернігівська області,

Додано: 01 липня 2014 12:03
Chernov
Volodar писав:Та чому?
Тому, що в законодавстві про місцеве самоврядування немає поняття "регіон".
А знаючи наших законотворців - вони перекрутять усе так, як і говориться у відєо- зверненні...

Додано: 01 липня 2014 13:16
Volodar
Не по темі
[quote="Chernov"]Тому, що в законодавстві про місцеве самоврядування немає поняття "регіон".[/quote]
як на мене, то в законодавстві про місцеве самоврядування і не повинно бути ні регіону ні області. Ну як на рівні області можна вирішувати питання місцевого значення (благоустрій, жкг, школа, фап)? Чи може цей чел за регіоналізацію (читай-федералізацію) тобто всі повноваженні - в область?
[quote="Chernov"]А знаючи наших законотворців - вони перекрутять усе так, як і говориться у відєо- зверненні...[/quote]
На скільки зрозуміло зі звернення - суть його типу все забрать і знову поділити (під маркою повернути у комунальну власність), таке вже проходити в 17-тому