Продаж права оренди земельної ділянки (приватна власність)
Правила форуму
Будьте уважними! Перед створенням теми перечитайте Правила форуму і ще раз перевірте, чи дана тема не існує. Теми, які дублюють інші, видаляються без попередження! Повідомлення, які містять не прихований адрес E-mail, видаляються без попередження!
Будьте уважними! Перед створенням теми перечитайте Правила форуму і ще раз перевірте, чи дана тема не існує. Теми, які дублюють інші, видаляються без попередження! Повідомлення, які містять не прихований адрес E-mail, видаляються без попередження!
-
- Репутація: 0
- Область: Київська
- Місце роботи: Юридичні послуги
Продаж права оренди земельної ділянки (приватна власність)
ч.5 ст.93 ЗКУ: Право оренди земельної ділянки може відчужуватися, у тому числі продаватися на земельних торгах, а також передаватися у заставу, спадщину, вноситися до статутного капіталу власником земельної ділянки - на строк до 50 років, крім випадків, визначених законом.
може комусь запитання здасться безглуздим (я проти цього не заперечую )), але мене один "фахіфець" намагається запевнити, що орендар може продати право оренди земельної ділянки, яку він орендує...тобто може самостійно (без дій орендодавця) замінити себе іншою особою...
Наскільки я розумію, то ч.5 ст.93 ЗКУ надає таке право саме орендодавцю, і аж ніяк не орендарю...Більше того, враховуючи положення ст. 126 ЗК України, а також ст. ст. 6, 16 та ін. Закону України "Про оренду землі", за якими право оренди виникає лише на підставі договору оренди, слід зробити висновок, що договір про "відчуження" права оренди сам по собі не спричиняє виникнення права оренди у набувача. Натомість, на його виконання необхідно укласти договір оренди із орендодавцем. Якщо йдеться про "первинне" набуття права оренди, договір про "відчуження" права оренди може розглядатися хіба що як якийсь попередній договір, в силу якого в орендодавця виникає обов'язок укласти договір оренди з "покупцем".
Цікавить ваша думка, шановні відвідувачі )))
може комусь запитання здасться безглуздим (я проти цього не заперечую )), але мене один "фахіфець" намагається запевнити, що орендар може продати право оренди земельної ділянки, яку він орендує...тобто може самостійно (без дій орендодавця) замінити себе іншою особою...
Наскільки я розумію, то ч.5 ст.93 ЗКУ надає таке право саме орендодавцю, і аж ніяк не орендарю...Більше того, враховуючи положення ст. 126 ЗК України, а також ст. ст. 6, 16 та ін. Закону України "Про оренду землі", за якими право оренди виникає лише на підставі договору оренди, слід зробити висновок, що договір про "відчуження" права оренди сам по собі не спричиняє виникнення права оренди у набувача. Натомість, на його виконання необхідно укласти договір оренди із орендодавцем. Якщо йдеться про "первинне" набуття права оренди, договір про "відчуження" права оренди може розглядатися хіба що як якийсь попередній договір, в силу якого в орендодавця виникає обов'язок укласти договір оренди з "покупцем".
Цікавить ваша думка, шановні відвідувачі )))
- Volodar
- Спец
- Репутація: 53
- Область: Житомирська
- Місце роботи: Інше
Re: продаж права оренди земельної ділянки (приватна власність)
Мабуть, мається на увазі суборенда. Але таке право орендаря передавати в суборенду зем.ділянку має бути визначено в договорі оренди, тобто погоджене орендодавцем (власником)pomprok писав:орендар може продати право оренди земельної ділянки, яку він орендує...тобто може самостійно (без дій орендодавця) замінити себе іншою особою...
... і погоджене окремим рішенням орендодавця. UchobaVolodar писав:право орендаря передавати в суборенду зем.ділянку має бути визначено в договорі оренди, тобто погоджене орендодавцем (власником)
- Volodar
- Спец
Все залежить від умов, виписаних в договорі оренди.zemkov писав:... і погоджене окремим рішенням орендодавця.
-
- Молоденький(ка)
- Область: Херсонська
Відштовхуючись від зворотнього, орендар має право здійснити відчуження належного йому права.стаття 8-1 ЗУ "Про оренду землі"
"Право на оренду земельної ділянки державної або комунальної
власності не може бути відчужено її орендарем іншим особам,
внесено до статутного фонду, передано у заставу";
у нас не врегульований порядок, точніше механізм, такого відчуження і тому він на сьогодні не працює...
справа в тому, що свого часу у верховній раді хтось там носився з ідеєю запровадити такий механізм (це було пов'язано як з мораторієм, так і з кризою в будівництві, яку таким чином хотіли подолати). цей хтось навіть пропихнув відповідні зміни в законодавство в т.ч. в ЗКУ та закон про оренду землі... але на тому все і зупинилося, бо, як виявилося, просто відчужити право оренди мало - є ще договір оренди, який є зареєстрованим, тобто просто технічно-автоматично (я думаю саме такою була задумка) поміняти орендаря не вийде...
придумувати, як бути в такій ситуації далі, ніхто не захотів і тому зараз маємо те що маємо... а маємо проблему - в список істотних умов внесли умову про право оренди, а в типовий договір відповідних змін внесено не було... а наші тупоголові реєстратори реєструють тільки договори основані на типових договорах, тому ніхто не парився і тупо штампував їх просто заповнюючи формочки. тому теоретично (і, я впевнений, практично) зараз будь-який договір оренди землі, укладений після 15 жовтня 2008 року, можна визнати недійним... отаке...
справа в тому, що свого часу у верховній раді хтось там носився з ідеєю запровадити такий механізм (це було пов'язано як з мораторієм, так і з кризою в будівництві, яку таким чином хотіли подолати). цей хтось навіть пропихнув відповідні зміни в законодавство в т.ч. в ЗКУ та закон про оренду землі... але на тому все і зупинилося, бо, як виявилося, просто відчужити право оренди мало - є ще договір оренди, який є зареєстрованим, тобто просто технічно-автоматично (я думаю саме такою була задумка) поміняти орендаря не вийде...
придумувати, як бути в такій ситуації далі, ніхто не захотів і тому зараз маємо те що маємо... а маємо проблему - в список істотних умов внесли умову про право оренди, а в типовий договір відповідних змін внесено не було... а наші тупоголові реєстратори реєструють тільки договори основані на типових договорах, тому ніхто не парився і тупо штампував їх просто заповнюючи формочки. тому теоретично (і, я впевнений, практично) зараз будь-який договір оренди землі, укладений після 15 жовтня 2008 року, можна визнати недійним... отаке...
-
- Вже не початківець
- Область: м.Київ
Шановні відвідувачі форуму, прошу поділитися досвідом або думками щодо теперішніх можливостей купівлі-продажу права оренди. На кінець минулого року в ст. 126 ЗК було прописано, що при відчуженні права оренди правовстановлюючим документом є первинний договір оренди землі+договір про відчуження права. Однак ця стаття з 2013 року викладена в новій редакції, вказане положення видалено, не говориться про це і в ЗУ "Про реєстрацію речових прав...". З іншого боку законодавством таке відчуження прямо не заборонено
- Volodar
- Спец
Я б сказав ЗКУ дозволено продаж права орендиmalecha писав:Адже ЗКУ це не заборонено.
ч. 5 ст. 93
"крім випадків" - визначено ст. 8-1 ЗУ "Про оренду землі".5. Право оренди земельної ділянки може відчужуватися, у тому числі продаватися на земельних торгах, а також передаватися у заставу, спадщину, вноситися до статутного капіталу власником земельної ділянки - на строк до 50 років, крім випадків, визначених законом
Більш практичну відповідь надасть нотаріус безпосередньо на місці.
Може станеться в нагоді
http://archive.nbuv.gov.ua/portal/chem_ ... ateeva.pdf
- SBB
- Спец
- Репутація: 25
- Область: м.Київ
Volodar писав:Я б сказав ЗКУ дозволено продаж права оренди
Цивільний кодекс України5. Право оренди земельної ділянки може відчужуватися, у тому числі продаватися на земельних торгах, а також передаватися у заставу, спадщину, вноситися до статутного капіталу власником земельної ділянки - на строк до 50 років, крім випадків, визначених законом
Кожна із сторін договору оренди одночасно виступає в якості кредитора (має право вимоги) і боржника (несе обов'язки щодо контрагента)Стаття 520. Заміна боржника у зобов'язанні
1. Боржник у зобов'язанні може бути замінений іншою особою
(переведення боргу) лише за згодою кредитора, якщо інше не
передбачено законом.
Тому зміна орендаря по землям приватної власності цілком можлива, але за згодою власника земельної ділянки
-
- Область: Луганська
Re: Продаж права оренди земельної ділянки (приватна власність)
Шановні форумчани, допоможіть. Міська рада продає право оренди на земельну ділянку. В умовах зазначена стартова ціна лоту (у розмірі річної орендної плати). Перемагає той, хто запропонує найвищу ціну. Так ось питання:
- Переможець після торгів сплачує ціну лоту (у розмірі річної орендної плати), яку запропонував, та укладає договір оренди землі з міською радою на загальних підставах, тобто розмір річної орендної плати НЕ залежить від ціни продажу права оренди, чи на торгах визначається саме розмір річної орендної плати, і сума першого внеску переможця буде зарахована до орендної плати за перший рік? Дякую.
- Переможець після торгів сплачує ціну лоту (у розмірі річної орендної плати), яку запропонував, та укладає договір оренди землі з міською радою на загальних підставах, тобто розмір річної орендної плати НЕ залежить від ціни продажу права оренди, чи на торгах визначається саме розмір річної орендної плати, і сума першого внеску переможця буде зарахована до орендної плати за перший рік? Дякую.