Реєстрація договорів оренди землі, змін до них. Зміна орендної плати...
Правила форуму
Будьте уважними! Перед створенням теми перечитайте Правила форуму і ще раз перевірте, чи дана тема не існує. Теми, які дублюють інші, видаляються без попередження! Повідомлення, які містять не прихований адрес E-mail, видаляються без попередження!
Будьте уважними! Перед створенням теми перечитайте Правила форуму і ще раз перевірте, чи дана тема не існує. Теми, які дублюють інші, видаляються без попередження! Повідомлення, які містять не прихований адрес E-mail, видаляються без попередження!
-
- Спец
- Репутація: -4
- Область: Київська
- Місце роботи: Інші недержавні проектні організації
- Solpadeine
- Спец
- Репутація: 0
- Область: Дніпропетровська
- Місце роботи: Інше
- Контактна інформація:
-
- Спец
- Репутація: 19
- Область: Полтавська
- Місце роботи: Приватні проектні організації
-
- Спец
- Область: Житомирська
Як би ж то. Потім прийде хлоплик з ДПІ і скаже чого це ви нараховували-нараховували орендну плату Пупкіну, а тут раз і припинили. Йому сунемо підписану додаткову угоду про припинення дії договору - не пайдьот, треба щоб держава визнала таке припинення, платіть Пупкіну заборгованість, і пеню якщо це передбачено догвором і не випендруйтесь.Dreder писав:А можливо взагалі нічого не потрібно реєструвати при двосторонній угоді про припинення договору? Просто зареєструвати новий договір з новим орендарем, знаючи, що попередні сторони дійшли згоди і все в "шоколаді"?
[upd=1369233422][/upd]
На якомусь з семінарів по насущних земельних питаннях, представник столичної юридичної компанії стверджував, якщо змінюється істотна умова договору, то така зміна обовязково має реєструватися, а якщо не істотна, до достатньо обійтись додатковою угодою між сторонами. Де таке написано я не знайшов. В мене питання до реєстраторів майнових прав. Чи доводилось вам мати справу з додатковими угодами? Коли треба проводити реєстрацію внесення змін в право використання?
Дякую.
- Dreder
- Спец
А що саме ДПІ з цього приводу говорить? Вони взагалі вкурсі процедури припинення договору? По моїй судовій практиці суд не може мене зобов'язати скасувати державну реєстрацію договору до 2013 року. А реєструвати завідома нікчемний правочин також дибілізм (в разі його визнання судом таковим). І взагалі наша служба скоро "здується", реєструвати по 5 тисяч договорів оренди за 1 підхід да по 1,5 тищі запитів від совбезів для субсидій на 2х реєстраторів це просто хана. А тут йде мова про державне припинення договору оренди. Я не дуже хочу претворюватись в овоч та працювати без вихідних за 1700 грн. Дякую за увагу =)Борщ писав:Як би ж то. Потім прийде хлоплик з ДПІ і скаже чого це ви нараховували-нараховували орендну плату Пупкіну, а тут раз і припинили. Йому сунемо підписану додаткову угоду про припинення дії договору - не пайдьот, треба щоб держава визнала таке припинення, платіть Пупкіну заборгованість, і пеню якщо це передбачено догвором і не випендруйтесь.
-
- Спец
- Область: м.Київ
Ситуація:
Громадянин А уклав на 10 років договір оренди у 2010 році. У 2011 році громадянин А помер, земельну ділянку успадкували громадянин В і С, яким було видано державні акти на право власності на 2 окремі земельні ділянки.
Питання:
Як Ви вважаєте з урахуванням норм Цивільного, Земельного кодексів України, Закону України "Про оренду землі" та "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно" щодо чинності договору оренди укладеного громадянином А, та чи мають право громадяни В і С укласти договори оренди з іншими субєктами господарювання?
Громадянин А уклав на 10 років договір оренди у 2010 році. У 2011 році громадянин А помер, земельну ділянку успадкували громадянин В і С, яким було видано державні акти на право власності на 2 окремі земельні ділянки.
Питання:
Як Ви вважаєте з урахуванням норм Цивільного, Земельного кодексів України, Закону України "Про оренду землі" та "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно" щодо чинності договору оренди укладеного громадянином А, та чи мають право громадяни В і С укласти договори оренди з іншими субєктами господарювання?
-
- Спец
Якщо первинна земельна ділянка (громадянина А) була успадкована і внаслідок цього розділена на дві ділянки, на які видано по державному атку з оркемим кад.номером - то тоді первина земельна ділянка (гром.А) - не існує, з неї утворилось дві нові ділянки. Отже договір оренди укладений в 2010 з гром. А - описує оренду обєкту, який вже не існує.
Громадни В і С мали б бути повідомлені що упадковують майно, яке в обтяжені (оренда) і той, хто їм розділяв обтяжену землеьну ділянку мав би звернути на це увагу, і як мінімум звернутись до орендаря, про намір зробити таке розділення.
Зараз цим громадянинам нічого не заважає укласти договори з іншим орендарем - вони мають нові земельні ділянки з новим кадастровим номером.
А на кого бочку котимо, на орендаря, чи на нових власників?
Громадни В і С мали б бути повідомлені що упадковують майно, яке в обтяжені (оренда) і той, хто їм розділяв обтяжену землеьну ділянку мав би звернути на це увагу, і як мінімум звернутись до орендаря, про намір зробити таке розділення.
Зараз цим громадянинам нічого не заважає укласти договори з іншим орендарем - вони мають нові земельні ділянки з новим кадастровим номером.
А на кого бочку котимо, на орендаря, чи на нових власників?
-
- Спец
- Репутація: -4
- Область: Київська
- Місце роботи: Інші недержавні проектні організації
- Solpadeine
- Спец
- Контактна інформація:
- werewolf
- Спец
- Репутація: 5
- Область: Запорізька
Елементарно. Основним фактом, на який слід звертати увагу, є наявність ділянки в кадастрі. Наявність кадастрового номеру ще не гарантує, що ділянка там наявна. Причини можуть бути самі різні. Наприклад, зйомка ділянки не в СК-63. Для того, щоб внести відомості про ділянку, треба зробити технічку щодо встановлення меж.Борщ писав:Питання, яка може бути документація коли є кадастровий номер?
-
- Спец
Це не проблеми власника. Є величезна структура в державі, яка повинна цим займатися, якій за це платять які-не-які заробітні плати. За цей кадастровий номер власник заплатив цій структурі.werewolf писав:Основним фактом, на який слід звертати увагу, є наявність ділянки в кадастрі. Наявність кадастрового номеру ще не гарантує, що ділянка там наявна. Причини можуть бути самі різні. Наприклад, зйомка ділянки не в СК-63. Для того, щоб внести відомості про ділянку, треба зробити технічку щодо встановлення меж.
Почекаємо доки гарант підпише закон 2303-2. Сподіваюсь з ним можна буде не здаватися дурниками в кабінетах цієї структури.
- malecha
- Спец
- Репутація: 35
- Область: Тернопільська
- Контактна інформація:
Я також на цьому попеклася трішки. Вже десь писала на форумі. Якщо відкриваємо Закон, то бачимо 2010 рік, але якщо почитати добре, то ці зміни спочатку мали набути чинності з 01.01.2012р, а в результаті набули чинності 01.01.2013р.!Gorynych писав:. Отже, якщо ці статті скасовано (ще у 2010 році)
[upd=1369719996][/upd]
Трохи своєї практики по реєстрації договорів оренди, кому цікаво:
На днях мала можливість відвідати 3 реєстраціних служби, які півроку ніяк не хочуть приймати документи і реєструвати право оренди та право власності перед тим. Мої висновки та пригоди такі, виключно з тих служб, де я була, не всі такі, маємо надію:
1. Начальники цих служб за освітою юристи, з земельними ділянками не працювали, що таке кадастровий номер уяви не мають, коли, ким і як видавалися державні акти не представляють.
2. Реєстратори подібні до начальників, переважна більшість на людей кричить (черги страшні, від 10 до 30 людей, які прихолдять не вперш) і гримає дверима. Прийомні дні робить, коли хоче, з компютерами не дуже дружать, калацають максимум двома пальцями.
3. Програма їхня, про яку всі на кожному кроці кричать, яка складна, як багато часу треба реєструвати заяви, як все онлайн, насправді проста. І набитій руці реєстрація заяви зі всіма сканкопіями повинна займати не більше 10 хв. Вчора бачила на власні очі.
4. Кому вже дуже не хочуть приймати, і ніяк не йде, користуйтеся гарячими лініями області і Києва, дуже дієво.
5. Вчора начальник однієї служби видав, що для перереєсьтрації державного акту оригінал акту він забирає і не видає назад, бо людина має два. Потім сказав, бо він недійсний. Потім сказав, що була нарада в області, і так сказав обласний Держкомзему. Для спростування цієї нісенітниці пішло 40 хв телефонних розмов, де мені обласне управління пояснювало, що я щось не так зрозуміла. То ж виходить, що начальники не до кінця розуміють, що їм розказують.
6. Результат є, майже кожний район принаймні прийняв зі штурмом по декілька заяв, якщо це можна вважати результатом. Заяв тисячі.
7. Один начальник сказав, що є усні вказівки стримувати реєстрацією паїв (земельних ділянок), бо є законопроект змін в ЗУ "Про оренду землі". Оце думаю, чи не чекає держава 4,5%?
Ось так, якщо коротко.
- Solpadeine
- Спец
- Контактна інформація:
скоріш хвилин 20 ))) за умови що на з/д або на людині не висить іпотек чи арештівПрограма їхня, про яку всі на кожному кроці кричать, яка складна, як багато часу треба реєструвати заяви, як все онлайн, насправді проста. І набитій руці реєстрація заяви зі всіма сканкопіями повинна займати не більше 10 хв. Вчора бачила на власні очі.
-
- Область: Кіровоградська
Борщ, А ЯК ЖЕ Ч. 3 СТ. 110 ЗКУ??? В ДАНОМУ ВИПАДКУ ПОТРІБНО ВІДМОВЛЯТИ В ДЕРЖРЕЄСТРАЦІЇ, ПИТАННЯ В ТОМУ НА ЯКІЙ ПІДСТАВІ СТАТТІ 24???
[upd=1369768602][/upd]
підскажіть буль-ласка. Зареєстрували право власності на земельну ділянку, перенесли обтяження "на все нерухоме майно" на зареєстровану зем. ділянку. Після цього принесли договір оренди на вказану зем. ділянку, як бути чи маю реєструвати , чи відмовляти (підстав у ст. 24 ЗУ "Про держ. реєстрацію речових прав на нерух,,,," не має) з урахуванням ст. 2 вказаного Закону.
[upd=1369768602][/upd]
підскажіть буль-ласка. Зареєстрували право власності на земельну ділянку, перенесли обтяження "на все нерухоме майно" на зареєстровану зем. ділянку. Після цього принесли договір оренди на вказану зем. ділянку, як бути чи маю реєструвати , чи відмовляти (підстав у ст. 24 ЗУ "Про держ. реєстрацію речових прав на нерух,,,," не має) з урахуванням ст. 2 вказаного Закону.
- Dreder
- Спец
malecha, Дурдом, я більше 10 витягів видаю за день з попередньої реєстрацією заяв. У нас в районі питання на 5% зійшлося, а деякі "чужі" готові більше 10% платити. Все одно з реєстрацією прав оренди буде торба, це 100%. Як не крути я за день більше 5 договорів не видам (5 заяв на право власності з видачею витягів та 5 заяв на реєстрацію права оренди з витягами) враховуючи прийом громадян, реєстрацію заяв на інші дії та поточну роботу ця цифра може зменшуватися. Ну беремо по максимуму 5 договорів за 1 ненормований робочий день(враховуючи, що другий реєстратор буде приймати фізичних осіб) . В нас реєстрації потребує реєстрації 3 тисячі прав оренди. за 1 неділю я зареєструю 25 договорів за 1 місяць 100 договорів, за 1 рік 1200, і тільки за 2,5 роки невідривної реєстрації без відпустки я зможу зареєструвати ту кількість, яку потрібно вже реєструвати сьогодні! Який вихід з ситуації? Ну я думаю потрібно тимчасово ЗНАЧНО збільшити чисельність реєстраторів по службам. Ось проста арифметика, я за день заробляю бабла 120*10+51*5=1455 грн. це майже моя зарплата (700+900=1600 грн.), та ще другий реєстратор також заробляє, тобто я за один день можу оплатити роботу ще одного раба. Можна тисячу разів звинувачувати когось, але проблема сама не вирішиться. Наше керівництво не хоче цього визнавати і тупо методом деприміювання стимулює нас до роботи. Читав би пан Ворона цей форум і думав над збільшенням штату.
[upd=1369769178][/upd]
[upd=1369769178][/upd]
Обтяження на відчуження, оренда таким не являються, плюс ДВС ну ніяк не хочу накладати заборони на конкретне майно, ну я думаю це не надовго. Як можливо обтяжити земельну ділянку враховуючи мараторій? Ну це просто треба бути унікумом думаючи, що її можна якимсь законним чином через нотаріуса продати.reestrator писав:підскажіть буль-ласка. Зареєстрували право власності на земельну ділянку, перенесли обтяження "на все нерухоме майно" на зареєстровану зем. ділянку. Після цього принесли договір оренди на вказану зем. ділянку, як бути чи маю реєструвати , чи відмовляти (підстав у ст. 24 ЗУ "Про держ. реєстрацію речових прав на нерух,,,," не має) з урахуванням ст. 2 вказаного Закону.
-
- Спец
В даний час для реєстрації нових договорів оренди (земельні ділянки для ведення товарного с/г виробництва) реєстраційна служба вимагає довідку , що на дану земельну ділянку ( з вказанням кадастрового номера, площі) не зареєстровано договір оренди. тобто ділянка не обтяжена договором оренди. Земельний відділ дану довідку не може надати , взв"язку з тим що відсутня база даних. На селекторній нараді ДЗА яка сьогодні відбулася , дана проблема була озвучена керівниками областей. але відповіді від ДЗА не отримали.
Питання до реєстраційних служби- чим передбачена дана довідка.
На даний час реєстраційна служба стала перед проблемою проведення реєстрації договорів оренди. Якщо вони будуть реєструвати договори по 10 ділянок в день то ми роками не зареєструємо договори оренди.
Тепер все стало зрозуміло -про що було обіцяно і що отримали.
Земельники спільно з виконавцями землевпорядних робіт та орендарями знаходили вихід з таких ситуацій ( спільно реєстрували в ПРС , сканували докумети)
Реєстраційна служба не зможе працювати в такому режимі ( який об"єм робіт вони виконували до цього)
Питання до реєстраційних служби- чим передбачена дана довідка.
На даний час реєстраційна служба стала перед проблемою проведення реєстрації договорів оренди. Якщо вони будуть реєструвати договори по 10 ділянок в день то ми роками не зареєструємо договори оренди.
Тепер все стало зрозуміло -про що було обіцяно і що отримали.
Земельники спільно з виконавцями землевпорядних робіт та орендарями знаходили вихід з таких ситуацій ( спільно реєстрували в ПРС , сканували докумети)
Реєстраційна служба не зможе працювати в такому режимі ( який об"єм робіт вони виконували до цього)
-
- Молоденький(ка)
- Область: Миколаївська
реєстрація договорів оренди
я вважаю, що якщо не працюєш в реєстраційній службі, то зрозуміти за скільки хвилин можливо зареєструвати 1 договір оренди не можна. І якщо реєстратор провів реєстрацію за 10 хв це ще не значить що громадянин не прийде через два дні і скаже:"Ви допустили у витязі помилку-переробіть". Реєстратор в такому випадку дістає з кишені 120 грн (плата за витяг), іде до банку, платить і вносить зміни у зв'язку з помилкою реєстротора. Зате за 10 хв. все зроблено))))))Земельний раніше не реєстрував договори оренди в спец.програмах, а проводили запити в книгах наскільки мені відомо. Тому й такі здивування від реєстраційної служби.
Що стосується довідок від держземагенства про те, що земельна ділянка не перебуває в оренді - це не передбачено жодним нормативно-правовим актом, а тому реєстраційна служба вимагати таку довідку не може. навіть якщо вам нададуть відповідь що в 2010 році зем.ділянка передана в оренду на 10 років, а в 2013 знову передається в оренду - у реєстратора нема підстав відмовити в реєстрації договору. А подвійна оренда буде проблемою лише власника....
Що стосується довідок від держземагенства про те, що земельна ділянка не перебуває в оренді - це не передбачено жодним нормативно-правовим актом, а тому реєстраційна служба вимагати таку довідку не може. навіть якщо вам нададуть відповідь що в 2010 році зем.ділянка передана в оренду на 10 років, а в 2013 знову передається в оренду - у реєстратора нема підстав відмовити в реєстрації договору. А подвійна оренда буде проблемою лише власника....
-
- Спец
- werewolf
- Спец
- Репутація: 5
- Область: Запорізька
ЗУ "Про ДЗК":Борщ писав:Це не проблеми власника. Є величезна структура в державі, яка повинна цим займатися, якій за це платять які-не-які заробітні плати. За цей кадастровий номер власник заплатив цій структурі.
Стаття 26. Внесення відомостей до Поземельної книги
3. Зміни до відомостей про земельну ділянку (крім випадків, визначених у частині другій цієї статті) вносяться до Поземельної книги за заявою власника або користувача земельної ділянки державної чи комунальної власності на підставі документації, передбаченої цим Законом.
4. Для внесення змін до відомостей Поземельної книги щодо цільового призначення земельної ділянки, складу угідь, нормативної грошової оцінки, а також до відомостей про межі земельної ділянки (у разі їх встановлення (відновлення) за фактичним використанням земельної ділянки) заявник подає до органу, який здійснює ведення Поземельної книги:
заяву за формою, встановленою Порядком ведення Державного земельного кадастру;
оригінали документації із землеустрою, технічної документації з оцінки земель, які згідно з цим Законом є підставою для внесення таких змін (крім випадків зміни виду використання земельної ділянки в межах певної категорії земель, що згідно з цим Законом не потребує розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки);
документацію із землеустрою, на підставі якої вносяться зміни до відомостей Державного земельного кадастру, у формі електронного документа (крім випадків внесення відомостей про зміну виду використання);
документ, що підтверджує оплату послуг із внесення змін до відомостей про земельну ділянку до Поземельної книги.
Стаття 40. Фінансове забезпечення ведення та функціонування Державного земельного кадастру
1. Фінансове забезпечення ведення та функціонування Державного земельного кадастру здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України, а також за рахунок справляння плати за внесення відомостей до Державного земельного кадастру, внесення змін до них, надання відомостей з Державного земельного кадастру.
Так ми, коли реєстрували правоустановчі документи, практично жили на роботі. morgayuDreder писав:В нас реєстрації потребує реєстрації 3 тисячі прав оренди. за 1 неділю я зареєструю 25 договорів за 1 місяць 100 договорів, за 1 рік 1200, і тільки за 2,5 роки невідривної реєстрації без відпустки я зможу зареєструвати ту кількість, яку потрібно вже реєструвати сьогодні! Який вихід з ситуації? Ну я думаю потрібно тимчасово ЗНАЧНО збільшити чисельність реєстраторів по службам. Ось проста арифметика, я за день заробляю бабла 120*10+51*5=1455 грн. це майже моя зарплата (700+900=1600 грн.), та ще другий реєстратор також заробляє, тобто я за один день можу оплатити роботу ще одного раба. Можна тисячу разів звинувачувати когось, але проблема сама не вирішиться. Наше керівництво не хоче цього визнавати і тупо методом деприміювання стимулює нас до роботи.
- malecha
- Спец
- Репутація: 35
- Область: Тернопільська
- Контактна інформація:
Тому я заздалегіть сказала, що описала ситуацію, яка стосується служб, де я була. Я дуже добре усвідомлюю, що коло форумчан різне, в тому числі реєстратори і обурені громадяни чи фермери. Але стараюся висловлюватися обєктивно, не сперечаючись хто кращий, хто гірший, чия робота ефективніша. Це ми вже проходили: дзк чи земельний. Є райони, де реєстратори на свому місці, і привітні і консултації надають і каву всигають пити і 10 заяв реєструвати. Є райони (які я відвідувала), де за півроку жодного договороу оренди земельної дідлянки (паю) не зареєстровано.April писав:вважаю, що якщо не працюєш в реєстраційній службі, то зрозуміти за скільки хвилин можливо зареєструвати 1 договір оренди не можна.
Ну, знаєте, якщо при мені державний реєстратор реєструє заяву 1 год 10 хв одну заяву на право власності, де є державний акт з кадастровим номером, без будівель, то це далеко не гарантія, що і в такій заяві не буде помилок. Та й не помиляється той, хто нічого не робить. Звідки може бути практика, коли всі бояться відповідальності, бояться крок зробити. Бо одна помилка - то розстріл. Зрештою, це не помилка хірурга при операції. За півроку роботи державний реєстратор, він же начальник відділу, н-разів перераховує цифри кадастрового номера, бо не уявляє його суті, 10 хвилин вияcнює, а як же записати - хто видав державний акт - адміністрація чи земельний. Ну, погодьтеся,до цього часу ця інформація має заповнятися на автоматі.April писав:якщо реєстратор провів реєстрацію за 10 хв це ще не значить що громадянин не прийде через два дні і скаже:"Ви допустили у витязі помилку-переробіть".
Ну, це безглуздо, вияснювати, хто що, як робив. Земельний також завжди мав купа роботи, заяв і черги. Як у реєстраторів, так в земельних, різні люди та спеціалісти. Але, як на мене, краще налагоджувати співпрацю з земельними, спілкуватися, консультуватися, ніж грюкати дверима і сперечатися, хто юрист і чия робота важливіша.April писав:Земельний раніше не реєстрував договори оренди в спец.програмах,
І я от про це думаю, і цікаво чи хоч уявляють, думають чи щось роблять на верху?Dreder писав:і тільки за 2,5 роки невідривної реєстрації