Ще хочу додати до свого попереднього посту один із прикладів, коли однозначності не може бути в принципі, а просто в різний період часу є своя практика, яка може мати місце, а чому ні?
Кілька повідомлень вище розглядалася така ситуація:
198314 писав: На ваш взгляд
▼ Приховати
Untitled.FR12.jpg
Розробник через проект відведення формує земельну ділянку під присадибну ділянку. У нього є підстава - згода розпорядника на розробку саме такого виду документації із землеустрою. Чому? Тому що
198314 писав: У нас решение дают (площадь) по результатам геодезии, а площадь в тех. пас. практически всегда отличается, и в нашем случае тоже.
і
198314 писав: ОМС ломать через колено не получится.
І я більш ніж впевнений, що в багатьох областях така ж
практика. Банально, якщо площа, а інколи і конфігурація домоволодіння за тех. паспортом значно (від 20-30 кв. м) відрізняється від заявленої замовником - це проект відведення. Часто фактичні (виміряні під час геодезичних робіт - точний розрахунок) площі відрізняються від даних БТІ (інколи примітивні і грубі розрахунки), але для ОМС така площа є основою при прийнятті рішень. Ще випадки, коли розміри умовної земельної ділянки прописуються в договорі купівлі-продажу будинку і таке інше. Інакше, якщо керуватися "прямими" нормами Закону щодо складання тех. документації на земельну ділянку, на якій стоїть зареєстрований житловий будинок та ще й без згоди на складання такої документації розпорядником, то де гарантія, що він таку ТД затвердить і передасть у власність з такими параметрами?
В нашій області певний досить тривалий період, крім вищезгаданих практик (хоча вони і зараз існують - тепер думаю як такі проекти погоджувати екстериторіально) наші кадастрові реєстратори в конкретному районі не реєстрували з.д. за ТД для приваток, вимагаючи згоду на розробку даної документації, не дивлячись на конкретні норми Закону, що давали право її не отримувати. Такі рішення люди чикали по кілька місяців, а то й пів року. А їм треба просто кадастровий номер для відчуження будинку, наприклад. Як вихід, пропонувалося розробляти проекти землеустрою за принципом мовчазної згоди, що разом з усіма погодженнями було швидше, ніж вирішувати питання через технічну документацію. І таких прктик багато.
Резюмуючи, якщо Закон дає право оформляти присадибну ділянку шляхом складання технічної документації і тим самим не забороняє іншого, то чому не можна користуватися тими його нормами, які більш зручніші, обгрунтованіші, доцільніші на думку розпорядника, розробника чи замовника в конкретній ситуації. Чому, в даному випадку, експерт територіального органу Держгеокадастру з іншої області одноосібно приймає рішення за цілий ряд суб'єктів в процесі оформлення земельної ділянки? Я би на місці їхнього центрального органу класифікував такі дії експертів як перевищення повноважень.