Статья. Особенности оформления прав на земельные участки после 1 января 2013 года

Усі питання щодо державної реєстрації ДА і т.д.
Правила форуму
Будьте уважними! Перед створенням теми перечитайте Правила форуму і ще раз перевірте, чи дана тема не існує. Теми, які дублюють інші, видаляються без попередження! Повідомлення, які містять не прихований адрес E-mail, видаляються без попередження!
Шарлотта
Спец
Спец
Репутація: 0
Область: Одеська
Місце роботи: Інше

Повідомлення Шарлотта »

Dreder писав:а у Вас часом не завалявся "правильний" договір оренди земельної ділянки
))) на жаль, ні) Nenayu але якщо матиме - дайте знати)
Dreder
Спец
Спец
Область: Полтавська

Повідомлення Dreder »

Шарлотта, я б з радістю зробив, просто в моїй службі завал з заявами =( часу катастрофічно не вистачає (((
Шарлотта
Спец
Спец
Область: Одеська

Повідомлення Шарлотта »

Dreder писав:я б з радістю зробив, просто в моїй службі завал з заявами =( часу катастрофічно не вистачає (((
а як розробите - що будете з ним робити? є типова форма договору оренди, затверджена КМУ.
luper
Спец
Спец
Область: АР Крим

Повідомлення luper »

Dreder писав:Поділіться "нормальним" договором оренди та переліком додатків до нього
Типовий договір оренди землі перелік додатків дивиться після 43 пункту договору "Невід'ємними частинами договору є:..."
Все что должно в нем обязательно быть ЗДЕСЬ
Dreder
Спец
Спец

Повідомлення Dreder »

Шарлотта писав:а як розробите - що будете з ним робити? є типова форма договору оренди, затверджена КМУ.
Сьогодні договір який був підписаний до 2012 року згідно типового 1 до 1 був визнаний недійсним судом =) Я вважаю, що до типового договору необхідно вносити власноруч зміни оскільки він і на те типовий )

Додано через 2 хвилини 22 секунди:
luper писав:Типовий договір оренди землі перелік додатків дивиться після 43 пункту договору "Невід'ємними частинами договору є:..."
Все что должно в нем обязательно быть ЗДЕСЬ
Я це прекрасно знаю, проте я хочу знати звідкіля беруться ті невід'ємні частини договору оренди і який вони мають вигляд =)
zemkov
Спец
Спец

Повідомлення zemkov »

Шарлотта писав:є типова форма договору оренди, затверджена КМУ
Є та й є. Беремо за основу, а далі - правимо як нам треба.
Пункт 43 Типового договору (щодо реєстрації договору оренди) не відповідає вимогам чинного законодавства.
І що? Залишити його так як є тільки тому, що форма затверджена КМУ?
oriyana
Спец
Спец
Репутація: 6
Область: Запорізька

Повідомлення oriyana »

Dreder писав:Я це прекрасно знаю, проте я хочу знати звідкіля беруться ті невід'ємні частини договору оренди і який вони мають вигляд =)
Акт визначення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості)
План-схема розташування земельної ділянки
Кадастровий план земельної ділянки з відображенням обмежень(обтяжень) у її використанні та встановлених земельних сервітутів.
Ці три невідємні частини замовляються в землевпорядній організації на платній основі підписуються і завіряються печаткою.Зшиваються разом з договором,актом прийому -передачі,,ксерокопією державного акту,іноді ще добавляють ксерокопію паспорту з кодом.
Вважаю ,що для реєстратора достатньо що вони є.
А договір прийдеться перечитувати на відповідність ЗУ Про оренду землі.
Dreder
Спец
Спец

Повідомлення Dreder »

oriyana писав:Акт визначення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості)
План-схема розташування земельної ділянки
Кадастровий план земельної ділянки з відображенням обмежень(обтяжень) у її використанні та встановлених земельних сервітутів.
Ці три невідємні частини замовляються в землевпорядній організації на платній основі підписуються і завіряються печаткою.Зшиваються разом з договором,актом прийому -передачі,,ксерокопією державного акту,іноді ще добавляють ксерокопію паспорту з кодом.
Вважаю ,що для реєстратора достатньо що вони є.
А договір прийдеться перечитувати на відповідність ЗУ Про оренду землі.
В понеділок уточню чи роблять в нас таке =)
Solpadeine
Спец
Спец
Область: Дніпропетровська
Контактна інформація:

Повідомлення Solpadeine »

Manover писав:За законом про розмежування новосформовану з/д можна передати у власність чи користування ЛИШЕ ПІСЛЯ ВИГОТОВЛЕННЯ на цей обєкт нерухомості свідоцтва про право державної чи комунальної власності.
якщо не помиляюсь - то після державної реєстрації права власності, а не після видачі свідоцтва... Наприклад: "Рішення про встановлення меж населеного пункту та витяги з Державного земельного кадастру про межу відповідної адміністративно-територіальної одиниці та про відповідні земельні ділянки, право власності на які переходить до територіальної громади, є підставою для державної реєстрації права комунальної власності на такі земельні ділянки" (с) Закон про розмежування... фактично рішення і витяг з ДЗК у сукупності є документом, що підтверджують виникнення права... але в межах facepalm що робить за межами - чорт його зна Nenayu Укрдержреєстр тупо забив на наші запити... основна задача в них - перевезти всі реєстраційні служби до приміщень БТІ facepalm
irakorol
Вже не початківець
Вже не початківець
Область: Тернопільська

Повідомлення irakorol »

Доброго усім форумчанам дня! Прошу допомоги у вирішенні наступних питань.
1. У жовтні 2012 року на реєстрацію в держземагенство подано договори оренди землі. Держземагенство реєстрацію як завжди затягнуло, і до кінця 2012 року договори оренди зареєстровані не були. У 2013 році згідно змін у земельному законодавстві послуги з реєстрації договорів оренди землі надають державні реєстратори. У Держземагенстві мені надали витяги на земельні ділянки, віддали незареєстровані договори оренди землі, і сказали з усім оцим звернутись до державного реєстратора. Державний реєстратор відмовляється реєструвати ці договори оренди у звязку з тим, що у нього в базу не внесено першочергове право власності ( власник земельної ділянки повинен прийти з держактом і усіма супутніми документами, сплатити мито і отримати витяг про реєстрацію) після цього буде зареєстровано вторинне право на земельну ділянку (оренда). Чи можу я зіслатись на ч.4 ст. 1 і ч.6 ст. 1 ЗУ "Про державну реєстрацію прав на нерухоме майно та їх обтяжень" у яких говориться що права на нерухоме майно та їх обтяження, що виникли до набрання чинності цим Законом, визнаються дійсними у разі відсутності їх державної реєстрації, передбаченої цим Законом, за таких умов: якщо реєстрація прав та їх обтяжень була проведена відповідно до законодавства, що діяло на момент їх виникнення (реєстрація права власності була проведена орендодавцем згідно законодавства що діяло на момент такої реєстрації про що нею було отримано держакт на земельну ділянку) або якщо на момент виникнення прав та їх обтяжень діяло законодавство, що не передбачало обов'язкової реєстрації таких прав та їх обтяжень. Будь-які правочини щодо нерухомого майна (відчуження, управління, іпотека тощо) вчиняються, якщо право власності чи інше речове право на таке майно зареєстровано згідно з вимогами цього Закону, крім випадків, передбачених частиною четвертою цієї
статті. Окрім того ч. 8-1 цієї ст. передбачено що під час проведення державної реєстрації прав, які виникли та зареєстровані в установленому порядку до 1 січня 2013 року, держреєстратор запитує від органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, які відповідно до чинного на момент реєстрації законодавства проводили таку реєстрацію, інформацію (довідки, копії документів тощо), необхідну для реєстрації прав та їх обтяжень, якщо такі документи не були подані заявником або якщо документи, подані заявником, не містять передбачених цим Законом відомостей про правонабувача або про нерухоме майно. Органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації, до яких надійшов запит, зобов’язані безоплатно в установленому законодавством порядку протягом трьох робочих днів надати державному реєстратору відповідну інформацію, зокрема щодо зареєстрованих речових прав на нерухоме майно, у тому числі земельні ділянки.
alla2612
Спец
Спец
Область: Хмельницька
Місце роботи: Приватні проектні організації

Повідомлення alla2612 »

irakorol писав:У Держземагенстві мені надали витяги на земельні ділянки
В нас поки не реєструють в Мінюсті, бо не знають, як.Мову також ведуть про реєстрацію спочатку актів, а потім договорів. За витяги платили по 53 грн.?
Solpadeine
Спец
Спец
Контактна інформація:

irakorol писав:Чи можу я зіслатись на ч.4 ст. 1 і ч.6 ст. 1 ЗУ "Про державну реєстрацію прав на нерухоме майно та їх обтяжень"
можете, але реєстратори і так прекрасно їх знають facepalm програма технічно передбачає, що спочатку відкривається розділ на об"єкт нерухомості (земельну ділянку), а потім туди вноситься інформація про оренду
ValD
Спец
Спец
Репутація: 6
Область: Харківська

Повідомлення ValD »

Solpadeine писав:можете, але реєстратори і так прекрасно їх знають програма технічно передбачає, що спочатку відкривається розділ на об"єкт нерухомості (земельну ділянку), а потім туди вноситься інформація про оренду
А технічно можливо вносити цю інформацію одночасно і про власника (який виступає орендодавцем) ....при умові надання копії д/а і про оренду?
Solpadeine
Спец
Спец
Контактна інформація:

ValD писав:А технічно можливо вносити цю інформацію одночасно і про власника (який виступає орендодавцем) ....при умові надання копії д/а і про оренду?
дві різні заяви,дві різні проплати, по факту - 2 різних рішення...
Dreder
Спец
Спец

Повідомлення Dreder »

В людини є Держакт старого зразку (червоненький) на земельну ділянку під будинком + присадибна. Якимсь чином друга особа протягом тривалого часу незаконно використовує 10 соток зазначеної земельної ділянки. Власник, щоб не скандалити звертається до сільської ради з проханням внести зміни до Держакту, ті в свою чергу приймають відповідне рішення про внесення змін (зменшують площе на 10 соток) facepalm Власник замовляє тех. док. щодо права власності. В технічкі проводиться розмежування однієї земельної ділянки на дві. Особа з цим звертається до реєстраційної служби. Які Ваші поради?
Сергiй64
Спец
Спец
Репутація: 67
Область: Вінницька

Повідомлення Сергiй64 »

що за рішення і коли прийняте?
Dreder
Спец
Спец

Повідомлення Dreder »

Звичайне рішення виконкому до 2012 з одного речення, вести зміни до Державного акту lol2
Сергiй64
Спец
Спец

Повідомлення Сергiй64 »

Dreder писав:Звичайне рішення виконкому
З цим навіть нехай не пробує.
Dreder писав:Особа з цим звертається до реєстраційної служби.
Тут треба, як мінімум, рішення про затвердження проекту замлеустрою.
Земля
Спец
Спец
Репутація: -4
Область: Сумська

Повідомлення Земля »

Вчора наша служба рееєстрації розпочала роботу. Нарешті.
Спілкувався з ними на тему реєстрації договору оренди - отримав відповідь, що спочатку треба зареєструвати право власності на ділянку, а потім оренду.
На питання, а якщо у людини синій, зелений, чи червоний акт - то кому із них реєструвати право власності не потрібно, отримав відповідь, що ті, що зареєстровані в ДЗА чи ДЗК для реєстратора не підходить. Таким чином всі без виключення реєструють право власності, а лише потім право оренди.
З одного боку логічно, але в мене чомусь відразу зявилась схема "обходу":
1.Моя земля в оренді в ФГ "А".
2.Реєструю право власності в реєстраційному відділі.
3.Реєструю право оренди з ФГ "Б", на ту ж саму земельну ділянку.
4.Війна між А та Б.
Dreder
Спец
Спец

Повідомлення Dreder »

Земля писав:4.Війна між А та Б.
ФГ "А" в адміністративному процесі оскаржує рішення державного реєстратора. ФГ "Б" повинен думати, що робить.
Земля
Спец
Спец
Репутація: -4
Область: Сумська

Повідомлення Земля »

Dreder писав:ФГ "А" в адміністративному процесі оскаржує рішення
саме це я і називаю війною.
Dreder писав:ФГ "Б" повинен думати, що робить
Тому вони так і роблять, що добре подумали.
luper
Спец
Спец
Область: АР Крим

Повідомлення luper »

Земля писав:З одного боку логічно, але в мене чомусь відразу зявилась схема "обходу":
1.Моя земля в оренді в ФГ "А".
2.Реєструю право власності в реєстраційному відділі.
3.Реєструю право оренди з ФГ "Б", на ту ж саму земельну ділянку.
4.Війна між А та Б.
РебЬЯта это
Spoiler
Зображення
Лучше такие мысли при себе...
Хто не в курсе Тут
Цитата:
Spoiler
Тим не менш, якщо рейдерство проходить без явних порушеннь законів, воно є корисним і оздоровлює занепалий бізнес
ivanaev

Витяг з ДЗК (обмеження) по пошті та/або в будь-якого реєстратора України

Повідомлення ivanaev »

в Управлінні Держземагентства у Харківському районі Харківської області не приймають заяви на витяги та судячі з усього й не збираються (не дивно, бо "комерційна" ціна витягу від 3000 грн). У звязку із цим спробував звернутися до кадастрового реєстратора Держземагентства в м. Харкові посилаючись на ст. 38 закону "Про Державний земельний кадастр"
"Витяг із Державного земельного кадастру про земельну ділянку
може бути виданий будь-яким Державним кадастровим реєстратором
центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну
політику у сфері земельних відносин, незалежно від території дії
його повноважень."
Відповідь - це неможливо, бо я маю звірити дані в БД з паперовим варіантом....Але ж чи має відповідати реєстратор за помилки та головотяпство інших своїх колег? Чому не може дати по закону те, що є в БД зі всьома хвостами, ушами, недоліками, бо який тоді сенс в БД?.... ну це все думки, а на практиці
залишається варіант звернутися в письмовій формі із заявою по поштою до кадастрового реєстратора Управління Держземагентства у Харківському районі, та, думаю, для страховки й до реєстратора в м. Харкові... якщо звісно знайду реквізити для сплати 68 грн та поштове відділення, що прийме неіснуючий згідно поштових правил рекомендований лист з описом... Що хто думає з цього приводу - чи ті всі нові положення законодавства - наукова фантастіка?
Сергiй64
Спец
Спец

Повідомлення Сергiй64 »

ivanaev писав:бо "комерційна" ціна витягу від 3000 грн
круто
saa
Спец
Спец

Повідомлення saa »

luper, Рейдерство - це реєструвати право власності на земельну ділянку, яке вже було зареєстровано ДЕРЖАВОЮ і що саме образливе це те, що могло бути зареєстровано зовсім недавно (в грудні 2012 р.).
Відповісти