такdoslidnik писав:Розрахунки робили в Aschtech?
було б непогано, якби хтось зробив те саме в якійсь інший програмі, цікаво наскільки співпаде результат
У понеділок подивлюся... Зараз нема чим бо не на роботі...Parcel писав:було б непогано, якби хтось зробив те саме в якійсь інший програмі, цікаво наскільки співпаде результат
Тут справа не у вадах систем координат СК-63, СК-62, а у природі виконання будь-яких вимірів... Навіть якщо Ви працюєте в загальноземних системах координат (IGb08) чи похідних від них (ETRS89, УСК-2000), в якості вихідних треба також використовувати не 1 пункт..doslidnik писав: Дайте відповідь на це питання.
Як вона може бути інварінтна, якщо на стан або рівновагу системи впливає велика кількість чинників, багато з яких не можливо змоделювати (вирахувати) та врахувати у польових умовах наявними засобами приймача або прикладного програмного забезпечення???Chernov писав:Я думаю, что в традиционном смысле такой передачи не требуется. Ибо система измерений инвариантна по отношению самой себя, то есть "перенос координат" заложен уже в саму технологию измерений.
Але Ви забули сказати про точність цього альманаху... Оцінити його можна порівнявши апріорні координати в заголоку RINEX-файлу...Chernov писав:Другими словами - перенос координат осуществляется через альманах спутников.
Про яке застосування методики Ви говорите??? В якій інструкції чи посібнику користувача Ви таке прочитали??? Всі ті речі, на які Ви натякаєте, з’являються від того, що розробники прикладного ПО для обробки ГНСС-вимірів, як правило, секретять алгоритми обчислення векторів і ніде нічого не описують... А користувач дуже часто не хоче самостійно щось почитати... Доречі, в англомовній літературі іноді вектор називають «квазі-спостреженнями» (quasi-observations), до яких якраз і застосовується процедура врівноваження... А сама процедура врівноваження виникає тоді, коли існують надлишкові виміри... Тобто коли передати координати на точку (що визначається) можна кількома шляхами... Відповідно це призводить до виникнення нев’язок, по яким якраз і можна оцінити якість виконаної роботи і які треба буде "розкидати"... І тут на допомогу приходить дєдушка Гаусс зі своїм методом найменших квадратів... Навіть якщо Ви будете виконувати вирівнювання від одного пункту, але виміряні вектори у Вас будуть у вигляді замкнутих фігур – у Вас будуть нев’язки і поправки у виміряні вектори, оскільки виміри виконувалися в реальному (агресивному) середовищі, що призводить до появи похибок... Але якщо Ви будете фіксувати лише один пункт, то в результаті таких дій Ви отримаєте лише добру внутрішню збіжність вимірів, а саму Вашу мережу розверне відносно системи координат... Також масштаб Вашої мережі не буде відповідати масштабу системи координат... Щоб краще це зрозуміти, візьміть будь-який лінійно-кутовий хід і зафіксуйте спочатку один його кінець, а потім інший, і порівняйте координати ходових точок ходу...Chernov писав:И всеобщее заблуждение относительно применимости методики линейно угловых измерений в области спутниковых давно пора побороть как пережиток прошлого.
Не розумію Вашої іронії бо таке вирівнювання дійсно існує... Навіть Ви його практикуєте виконуючи обчислення векторів засобами прикладного програмного забезпечення (ТТС, якщо я не помилився)... Що стосується наземного сегменту ГНСС в реальному часі то там більше моделювання, а не вирівнювання в традиційному розумінні... Вважається (і цілком справедливо), що на локальній территорії вплив чинників які погіршують якість вимірів має загальну природу та однаковий за своїми значеннями... Тому, знаючи точні координати базових станцій можна з достатньою точністю в реальному часі обчислити значення поправок у виміри (в данному випадку безпосередньо у виміряні величини)... Отримавши поправки у виміри на базових станціях можна проінтерполювати поправки у виміри роверного приймача в межах замкнутого контура, який утворюють базові станції.... Але навіть в цьому випадку виконується вирівнювання, бо поправки можна передати від 4-х базових станцій і відповідно їх потрібно осереднити...Chernov писав:Давайте тогда начнем уравнивать псевдодальности![]()
Уравнивание такое действительно есть, однако выполняется оно наземным сектором ГНСС в реальном времени и пользователю недоступно.
Ще тільки коли купив свої перші прилади GPS (Трімбли 4000 та 4000 ссл по 1500 доларів за прилад, що навіть для 2002 року було дуже дешево) і цікавість у дупі грала - дублював деякі виміри...gps_nik писав:Щоб краще це зрозуміти, візьміть будь-який лінійно-кутовий хід і зафіксуйте спочатку один його кінець, а потім інший, і порівняйте координати ходових точок ходу.
Якби так було насправді, шановний Чернов, ніхто б не бігав по пунктах ДГМ та не використовував базові станції...Chernov писав:Але, якщо оцінити абсолютні помилки - міліметри - практичного значення вищесказане майже не має.
Ну давайте прорахуємо кілька ходів... Щоб Ви пересвідчились...Chernov писав: Ще тільки коли купив свій перший прилад GPS і цікавість у дупі грала - дублював деякі виміри...
Раз і назавжди впевнився у тому, що у данному випадку Ви не праві....
Взагалі то я вів мову про те, що без врівноваження неможливо обійтися... Тахеометричний хід довжиною 5 км??? 5+5=?Chernov писав:Вже тоді виявив досить великі відхілення між пунктами ГГС, я вже писав про це декілька років тому.
Але тахеометричний хід на 5 км між двома GPS вимірами давав точність у диапазоні до 5 см.....
Востаннє редагувалось Chernov 12.07.2013, 16:33, всього редагувалось 1 раз.
А чи потрібно осереднювати??? Ось у чому головне питання.gps_nik писав:Але навіть в цьому випадку виконується вирівнювання, бо поправки можна передати від 4-х базових станцій і відповідно їх потрібно осереднити..
А чому б ні? Колись, були часи, знімали села щодо водопроводу - типова робота . Дві точки на вході - стартова та задня - по GPS, далі хід до кінця вулиці - і кінцева точка теж GPS.gps_nik писав:Тахеометричний хід довжиною 5 км??? 5+5=?
Тільки от ніяк не можу зрозуміти звідки тут візьмуться нев'язки...Chernov писав:Так. А що Вам не подобається, якщо невязки були віщеозначеними.
Було б дивно якби Ви врівноважували, бо в даному випадку немає чого врівноважувати... Засуньте в таку мережу будь-яку помилку і її не буде видно...Chernov писав:Навіть урівнювати не доводилося...
Згоден. Взагалі у ГНСС спостереженнях завждиgps_nik писав:в даному випадку немає чого врівноважувати
Неправда Ваша.gps_nik писав:Засуньте в таку мережу будь-яку помилку і її не буде видно...
gps_nik писав:Було б дивно якби Ви врівноважували, бо в даному випадку немає чого врівноважувати... Засуньте в таку мережу будь-яку помилку і її не буде видно...
Шановний Чернов!!!Chernov писав:Ах, какие ошибки...
Я вже казав, що навіть теоретично не бачу можливості розповсюджуванню технологій лінейно- кутових вимірів на ГНСС. Навіть більше (не ображайтеся.) Такий підход - суцільне нерозуміння технології. Не хочу бути різким - але навіть не зовсім кваліфікований підхід....gps_nik писав:Тепер увага... Як у Вашому випадку, без сторін з відомими дирекційними напрямками можна обчислити кутову нев'язку???
Та я не ображаюся... Але дозвольте Вам нагадати, що весь світ так працює... Ну не може ж так бути, що всі навколо окрім Вас помиляються... morgayuChernov писав:Я вже казав, що навіть теоретично не бачу можливості розповсюджуванню технологій лінейно- кутових вимірів на ГНСС. Навіть більше (не ображайтеся.) Такий підход - суцільне нерозуміння технології. Не хочу бути різким - але навіть не зовсім кваліфікований підхід....
Если бы ход выглядел так, как изображено в статье, то поймал быZIC писав:gps_nik Вас "піймав" на некоректності тахеометричного (теодолітного) ходу.
Кроме того, статья написана явно не про тахеометр, про ручной теодолит, ибо здесь жеЕсли нет возможности измерить примычные углы, то необходимо измерять направления на исходные пункты с точек хода, а если есть возможность, то и расстояния. Таким образом можно создать систему ходов или линейно-угловую сеть с гораздо лучшей геометрией, нежели у отдельного хода с координатной привязкой. [4] В геодезии «лишних» измерений не бывает.
что для электронного тахеометра звучит несколько странно...измерять направления на исходные пункты с точек хода, а если есть возможность, то и расстояния
Що Вам заважає утворити дві базові лінії на початку та в кінці теодолітного ( тахеометричного ) ходу, всерівно Ви з цих точок виконуєте зйомку ( наприклад 500- сотку), заодно і перевірите себе , божChernov писав:Впрочем, готов согласиться, что чисто теоретически, возможно и стоило бы создать еще одну базу (в смысле, линию,
Chernov писав:В геодезии «лишних» измерений не бывает.
Три точки GPS, що, доречі, еквівалентні пунктам ДГМ будь якої класності та розрядністі, у залежності від того, скільки часу їх спостерігали, вже самі по собі дають Три базові лінії...loban писав:Що Вам заважає утворити дві базові лінії
Мова йде не про зйомку і ніхто Вас не вчить її робити... Мова йде про побудову лінійно-кутових ходів і її прив'язку до існуючих мереж...Chernov писав:Так что не нужно меня учить делать съемку.
Отут, шановний Чернов, варто було б почитати вимоги інструкції, яку Ви так критикуєте:Chernov писав:Три точки GPS, що, доречі, еквівалентні пунктам ДГМ будь якої класності та розрядністі, у залежності від того, скільки часу їх спостерігали, вже самі по собі дають Три базові лінії...
А навіщо?gps_nik писав:Будь-який хід, що будується повинен вийти з відомої сторони і прийти на відому сторону..
А навіщо вона мені?gps_nik писав:Як у Вашому випадку, без прив'язки до сторін з відомими дирекційними напрямками можна обчислити кутову нев'язку??
В нашій країні, шановний Чернов, все створюється від пунктів ДГМ... І координати базових станцій обчислювалися також від них, оскільки будь-яка система координат на практиці задається системою вихідних пунктів... І мережа Закпосу, яка Вам так до вподоби, не виключення...Chernov писав:А навіщо?
Якщо за умов використання GPS УСІ сторони відомі за умовченням?
За те і критикую вимоги інструкції, що вони не відповідають реальності, що маємо.
Одна річ, коли базові лінії створювалися від пунктів ДГМ чи полігонометрії - тоді вимоги і дійсно розумні - і зовсім інша, коли маємо достовірні координати "просто з неба"
Ви ще скажіть, що обчислив в СК-63...Chernov писав:А навіщо вона мені? Заради інструкції? Усі мої кутові невязки вже обчислив наземний сектор ГНСС. І звів їх до можливого мінімуму.
Ну по-перше немає нічого абсолютно точно відомого, а по друге з Ваших пояснень щодо прив'язки лінійно-кутових вимірів можна зрозуміти, що Ви робите взагалі не зрозуміло що... Вперше чую, щоб для виконання лінійно-кутових вимірів не потрібно ВЗАГАЛІ ні одного примичного кута...Chernov писав:А я роблю виміри між трьома АБСОЛЮТНО точними (для моєї задачи) пунктами.
Таки там "щось" є... І це "щось" виникає саме під час виконання будь-яких вимірів...Chernov писав:Про які кутові невязки йдеться? Якщо там щось і є - то хіба що на рівні точності тахеометра. Кілька секунд на реальних відстанях нічого не визначають.
Без "шашечок" Ви далеко не заїдете...Chernov писав:Таким чином, між "шашечки або їхати" я обираю їхати
gps_nik писав:Як виняток, у разі відсутності між вихідними пунктами видимості з землі, допускається:
gps_nik писав:- координатна прив'язка до пунктів геодезичної мережі. При цьому для контролю кутових вимірів (з метою виявлення грубих помилок вимірів) використовують дирекційні кути на орієнтирні пункти або азимути, що одержані з астрономічних або гіротеодолітних вимірів. Замість останніх дозволяється прокладати кутові ходи, які утворюють замкнуті фігури з включенням вихідних пунктів.
loban писав:Колись "садив" мережу теодолітних ходів на три пункти без вимірювання примичних кутів ( не було прямої видимості між пунктами).
Чи правильно я Вас зрозумів?Parcel писав:5146963.668 4232234.482
тепер, якщо вирахувати з БАЗИ координати пунктів ДГМ, то KINB пливе на 0.073м, а POKR на 0.051м