Статья. Особенности оформления прав на земельные участки после 1 января 2013 года

Усі питання щодо державної реєстрації ДА і т.д.
Правила форуму
Будьте уважними! Перед створенням теми перечитайте Правила форуму і ще раз перевірте, чи дана тема не існує. Теми, які дублюють інші, видаляються без попередження! Повідомлення, які містять не прихований адрес E-mail, видаляються без попередження!
Борщ
Спец
Спец
Репутація: 0
Область: Житомирська
Місце роботи: Інше

Повідомлення Борщ »

Kitsmaniuk писав:Де написано, що розробник документації повинен сканувати документи,
ЗУ "Про державний земельний кадастр" ст.24. п.4, абзац 4. http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/3613-17/page

Там написано, що скан обовязково подається разом з оригіналом технічки. А чи скануватиме саме виконавець, - треба узгоджувати в договрі на виконання робіт
Шарлотта
Спец
Спец
Область: Одеська

Повідомлення Шарлотта »

така ситуація, людині необхідно продати терміново житловий будинок (документи на земельну ділянку не оформлені), який вона отримала в спадок в частинах. Виділили ці частини в одиницю, отримали відповідне розпорядження райадмйністрації, зробили новий технічний паспорт, в інспекції ДАБК отримали декларацію про готовність об"єкта до експлуатації.
Пішли в реєстраційну службу реєструвати той будинок та отримувати право власності на виділену одиницю і отримали таку відповідь.
РІШЕННЯ
про зупинення розгляду заяви про державну реєстрацію прав та їх обтяжень

21 січня 2013 року
Я, державний реєстратор прав на нерухоме майно __________ Реєстраційна служба _____ юстиції _____області під час розгляду заяви про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, прийнятої 05.01.2013 І5-:41:0.9 за реєстраційним номером , яку подав , для проведення державної реєстрації права власності форма власності: приватна на домоволодіння, що розташоване за адресою: , будинок 44,
встановив відсутність у повному обсязі документів, необхідних для проведення державної реєстрації прав та їх обтяжень, визначених Порядком державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 22.06.2011 № 703, а саме:
-відсутній документ, що посвідчує речове право на земельну ділянку;
—відсутній витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку (у разі, коли в документі, що посвідчує право на земельну ділянку, наявні відомості про її кадастровий номер—витяг не вимагається);

Ураховуючи викладене, керуючись пунктом 13 зазначеного Порядку,
ВИРІШИВ:
Зупинити розгляд заяви про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, прийнятої 05.01.2013 15:41:09 за реєстраційним номером , яку подав , для проведення державної реєстрації права власності форма власності: приватна на домоволодіння, що розташоване за адресою: , будинок 44, у зв’язку з: не подані усі необхідні документи.
Рішення про зупинення розгляду заяви про державну реєстрацію прав та їх обтяжень може бути оскаржено відповідно до законодавства.
цікавлять пункти 1 та 2.
виходить треба розробляти проект землеустрою (найближча сесія - не скоро - ближче до літа, наступна й того далі).
як підказали - можна рішенням суду визнати право власності на будинок, і зареєструвати його в реєстраційній службі.
але все одно, потім щоб продати - необхідний кадастровий номер? потрібен? то знову історія про проект відведення? то буде довше і дорожче.
і що робити? може є якийсь вихід інший з цієї ситуації? хто підкаже.
Андрей1978
Спец
Спец
Репутація: 149
Область: Харківська
Місце роботи: Приватні проектні організації

Повідомлення Андрей1978 »

Шарлотта писав:треба розробляти проект землеустрою
не треба: п.3 перхідних положень Закону "Про кадастр".
Шарлотта
Спец
Спец

Повідомлення Шарлотта »

Андрей1978 писав:не треба: п.3 перхідних положень Закону "Про кадастр".
ви про цей?
3. Установити, що у разі якщо на земельній ділянці, право власності (користування) на яку не зареєстровано, розташований житловий будинок, право власності на який зареєстровано, кадастровий номер на таку земельну ділянку присвоюється за заявою власників такого будинку на підставі технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості). Забороняється вимагати для присвоєння земельній ділянці кадастрового номера інші документи. Такий кадастровий номер є чинним з моменту його присвоєння.
хтось вже пробував таке робити? бо мені мало віриться, що це реально.

-відсутній документ, що посвідчує речове право на земельну ділянку - по Вашому це що? і яким чином воно набувається?
Борщ
Спец
Спец

Повідомлення Борщ »

Шарлотта писав:по Вашому це що?
Витяг із державного реєстру речових прав (право власності ) на земельну ділянку.
Щоб мати таку бумажку, потрібно мати:
Витяг із Державного земельного кадастру про земельну ділянку, який видається кадастровим реєстратором після, того як він вніс відомості про земельну ділянку до кадастру і ця інформація в електронному вигляді буде видна тому, хто Вам відомовив.
Отаке...
LGU
Спец
Спец
Область: Київська

Повідомлення LGU »

Шарлотта писав:-відсутній документ, що посвідчує речове право на земельну ділянку - по Вашому це що?
По моему, это госакт или договор аренды.

Признайте решением суда (как Вам подсказали) право собственности на недвижимость, а потом получайте кадастровый номер для продажи:
Шарлотта писав:Установити, що у разі якщо на земельній ділянці, право власності (користування) на яку не зареєстровано, розташований житловий будинок, право власності на який зареєстровано, кадастровий номер на таку земельну ділянку присвоюється за заявою власників такого будинку на підставі технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості). Забороняється вимагати для присвоєння земельній ділянці кадастрового номера інші документи. Такий кадастровий номер є чинним з моменту його присвоєння.
sanich
Спец
Спец
Репутація: 3
Область: м.Київ
Місце роботи: Юридичні послуги
Контактна інформація:

Повідомлення sanich »

Борщ, Вы не правы на счет сканированой документации. ЗУ "Про державний земельний кадастр" ст.24. п.4, абзац 4 Для державної реєстрації земельної ділянки Державному кадастровому реєстратору, який здійснює таку реєстрацію, подаються "документація із землеустрою, яка є підставою для формування земельної ділянки у формі електронного документа", вернемся к п.2 ст. 23 ЗУ "Про державний земельний кадастр"Вимоги до змісту, структури і технічних характеристик електронного документа визначаються Порядком ведення Державного земельного кадастру. Читаем внимательно порядок ведення Державного земельного кадастру ( в нашем случае Постанова КМУ №1051)Вимоги до змісту, структури і технічних характеристик електронного документа визначені у додатку 1., смотрим додаток, електронний документ - електронний файл уніфікованої форми для обміну інформацією, яка використовується під час ведення Державного земельного кадастру і виконання топографо-геодезичних робіт, робіт із землеустрою та оцінки земель. Это не сканированая документация из землеустрою!!!
Volodar
Спец
Спец
Репутація: 53

Повідомлення Volodar »

sanich писав:ст.24. п.4, абзац 4 Для державної реєстрації земельної ділянки Державному кадастровому реєстратору, який здійснює таку реєстрацію, подаються "документація із землеустрою, яка є підставою для формування земельної ділянки у формі електронного документа"
lol2
4. Для державної реєстрації земельної ділянки Державному кадастровому реєстратору, який здійснює таку реєстрацію, подаються:
оригінал документації із землеустрою, яка є підставою для формування земельної ділянки;
документація із землеустрою, яка є підставою для формування земельної ділянки у формі електронного документа;
Це дві різні документації?
Ось і запитання як правильно
"документація із землеустрою, яка є підставою для формування земельної ділянки?????тут кома????у формі електронного документа;"
чи
"документація із землеустрою, яка є підставою для формування інформації земельної ділянки у формі електронного документа;"????
Між іншим ЗУ "Про електронні документи та електронний документообіг"
http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/851-15
Електронний документ - документ, інформація в якому зафіксована у вигляді електронних даних, включаючи обов'язкові реквізити документа.
Електронний підпис є обов'язковим реквізитом електронного документа, який використовується для ідентифікації автора та/або підписувача електронного документа іншими суб'єктами електронного документообігу.
Kitsmaniuk
Спец
Спец
Репутація: 147
Область: Чернівецька

Повідомлення Kitsmaniuk »

ЗУ "Про державний земельний кадастр" ст.24. п.4, абзац 4. http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/3613-17/pageТам написано, що скан обовязково подається разом з оригіналом технічки. А чи скануватиме саме виконавець, - треба узгоджувати в договрі на виконання робіт
У мене з цього приводу велика суперечка з БОСОМ.
Моя позиція: - Це в обов'язки розробника документації не входить, хочете, щоб я це робив (сканував) - платіть окремо.
Позиція БОСА: - не "викаблучуйся", бо нічого не здамо без цього (має на увазі сканкопії)
Мені чомусь здається, що ці вимоги діяли при ПРС і були прямим обов'язом ТОЗР.
Якщо помиляюсь, аргументовано поправте та направте на шлях істиний....
sanich
Спец
Спец
Контактна інформація:

Повідомлення sanich »

Я считаю, что необходимо подавать ДКРу только оригинал документации и электронный документ (обменнник в соответствующем формате). Если у регистратора есть желание, пусть делает скан необходимых ему страниц документации.
Kitsmaniuk
Спец
Спец

sanich писав:Я считаю, что необходимо подавать ДКРу только оригинал документации и электронный документ (обменнник в соответствующем формате). Если у регистратора есть желание, пусть делает скан необходимых ему страниц документации.
"І я, і я того же мнения...", однак, чим це довести. Вони ж тепер "КРУТІ РЕЄСТРАТОРИ"...., просто так і не доступишся...
Шарлотта
Спец
Спец

Повідомлення Шарлотта »

LGU писав:По моему, это госакт или договор аренды.
- ото ж бо і воно(
Solpadeine
Спец
Спец
Область: Дніпропетровська
Контактна інформація:

Повідомлення Solpadeine »

Шарлотта писав:людині необхідно продати терміново житловий будинок (документи на земельну ділянку не оформлені), який вона отримала в спадок в частинах. Виділили ці частини в одиницю, отримали відповідне розпорядження райадмйністрації, зробили новий технічний паспорт, в інспекції ДАБК отримали декларацію про готовність об"єкта до експлуатації.
без державного акту або договору оренди вам дійсно Реєстраційна не видасть свідоцтво на будинок Nenayu тим більше в вас новозбудований або реконструйований об'єкт... без д/а, або договору - це самоволка facepalm
Борщ
Спец
Спец

Повідомлення Борщ »

sanich писав:Если у регистратора есть желание, пусть делает скан необходимых ему страниц документации.
Однак в нашому життєвому випадку реєстратору це по.....
Solpadeine
Спец
Спец
Контактна інформація:

Борщ писав:А хіба цим документом не є деражвний акт на якому нотаріус написав, наприклад : Петрову -1/2, Сидорову -1/2?
а перехід права зареєстрували в земельному? Nenayu або в реєстраційній? саме по часткам...
Востаннє редагувалось 13 лютого 2013 18:14 користувачем Solpadeine, всього редагувалось 1 раз.
oriyana
Спец
Спец
Репутація: 6
Область: Запорізька

Повідомлення oriyana »

Kitsmaniuk писав:Моя позиція: - Це в обов'язки розробника документації не входить, хочете, щоб я це робив (сканував) - платіть окремо.

так, платимо розробникам і за XML і за сканування Але ж якщо розробник виготовляє електонний документ,він відповідає за його зміст,і формує його згідно певних документів,чому б йому і не додавати електронні копії цих документів.
Кадастровий реєстратор відкриває поземельну кникгу в електронному і паперовому вигляді ,і документи в них повинні бути ідентичними,і він за це несе відповідальність за законом( постанова №1051).Значить він повинен все звірити,якщо йому їх надали, або ....зробити сам.
Solpadeine
Спец
Спец
Контактна інформація:

oriyana писав:він повинен все звірити
lol2 майже не зустрічав реєстраторів, які все б звіряли...
Kitsmaniuk
Спец
Спец

oriyana писав:так, платимо розробникам і за XML і за сканування Але ж якщо розробник виготовляє електонний документ,він відповідає за його зміст,і формує його згідно певних документів,чому б йому і не додавати електронні копії цих документів. Кадастровий реєстратор відкриває поземельну кникгу в електронному і паперовому вигляді ,і документи в них повинні бути ідентичними,і він за це несе відповідальність за законом( постанова №1051).Значить він повинен все звірити,якщо йому їх надали, або ....зробити сам.
..."И я, и я того же мнения", за додатково потрачений час і ресурси я хочу додаткової оплати, і вважаю, що моє бажання цілком природне і справедливе. Як це обгрунтувати "знаючому" замовнику, який каже: "А чому ти змене хочеш грошей за роботу, яку повинен зробити реєстратор, я за це плачу там. Що ж ти, шановний "Розробник", мене обманюєш? Я ж то знаю закон і порядок." Ось так....
Consul
Молодший спец :)
Молодший спец :)
Область: Луганська

Повідомлення Consul »

Борщ писав:ЗУ "Про державний земельний кадастр" ст.24. п.4, абзац 4. http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/3613-17/page
форма електронного документа на цей час "ХМЕЛЬ", його розробник надає реєстратору, а далі ... хай сканують що їм потрібно. ст.23 тогож закону.
Востаннє редагувалось 13 лютого 2013 19:31 користувачем Consul, всього редагувалось 1 раз.
LGU
Спец
Спец
Область: Київська

Повідомлення LGU »

Kitsmaniuk писав:щоб я це робив (сканував) - платіть окремо.
И сколько по Вашему это должно стоить?
sanich
Спец
Спец
Контактна інформація:

Повідомлення sanich »

Consul, Ромыч и я за это! Раз они от нас требуют по закону, нужно и нам требовать от ДКР только законности.
Востаннє редагувалось 13 лютого 2013 19:57 користувачем sanich, всього редагувалось 1 раз.
oriyana
Спец
Спец

Повідомлення oriyana »

LGU писав:И сколько по Вашему это должно стоить?
В 2012 році ДЗК( я маю на увазі виробничий відділ) при виготовленні документації по договорам оренди землі брав за свої послуги 66,60 грн вт ч. ПДВ за один договір,це було 14 сторінок + документи юридичної особи орендаря.Перший раз проплатили,а потім сканували все самі .
Solpadeine
Спец
Спец
Контактна інформація:

oriyana писав:брав за свої послуги 66,60 грн
це за сканування? facepalm
Atoll
Спец
Спец
Область: Рівненська
Контактна інформація:

Повідомлення Atoll »

Найдивніше в ситуації сканування те, що майже всі папери виготовляються на компі. І потім роздрукувавши ті ж самі зміст, пояснюючу і т. д. потрібно їх відсканувати. Навіщо? Тут моя голова відмовляється працювати.
oriyana
Спец
Спец

Повідомлення oriyana »

Atoll писав:потрібно їх відсканувати. Навіщо?
В ДЗК інформація зберігається впаперовому і електронному вигляді,якщо один з яких пропаде,щоб можна було відновити,мабуть приблизно так
Відповісти