Усе що стосується укладання договорів оренди, суборенди ділянок
Правила форуму
Будьте уважними! Перед створенням теми перечитайте Правила форуму і ще раз перевірте, чи дана тема не існує. Теми, які дублюють інші, видаляються без попередження! Повідомлення, які містять не прихований адрес E-mail, видаляються без попередження!
2) право володіння; право користування (сервітут); право
користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб
(емфітевзис); право забудови земельної ділянки (суперфіцій); право
господарського відання; право оперативного управління; право
постійного користування та право оренди земельної ділянки; право
користування (найму, оренди) будівлею або іншими капітальними
спорудами, їх окремими частинами; іпотека; довірче управління
майном;
vitalzem писав:Але є ЗУ "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" , де чітко сказано "обов'язковій державній реєстрації", і ніяких термінів оренди:
Banned
Я теж так ідеалізувала законодавство, доки ситуація не заставила мене «присісти» за більш ретельне вивчення.
Закон України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» як сьогодні та і в редакції 2004 року не містить сакральної фрази щодо привелегированості цього Закону перед нормативними актами які було прийнято до його введення і обов’язковість їх застосування тільки з огляду на даний закон.
Думаю наврядчи ми буде спорити щодо пріоритету Кодексу чи Закону, але це все теорія.
З практики – до мене попав Договір оренди частиною нерухомого майна укладеного між ФОП та ФДМ. Земельна ділянка для обслуговування нерухомого майна ніколи не оформлялась. ФОП просив земельну ділянку для обслуговування. Зрозуміло, що ФОПу лист що в договорі оренди нерухомим майном така радість не передбачена, тому будь-ласка нам погодження ФДМ. Паралельно зробили запит до БТІ (на той час), а там мене просто ошарашили, у нас не зареєстровано ні одного договору оренди нерухомого майна державної власності.
Ось і «присіла».
Добрий день. Допоможіть будь ласка розібратися в ситуації.
Між мною та ТОВ були укладені договори оренди землі, які були підписані в 2011 році, а зареєстровані в грудні 2012 року.
Зараз я хочу подати позов про визнання цих договорів не дійсними і забрати свої паї в цього агрохолдингу.
1. В договорі не зазначений кадастровий номер земельної ділянки та зазначена тільки назва сільської ради без району та області.
2. Оскільки договір реєструвався в 2012 році нічого не сказано про коефіцієнт 1,756.
3. Договір я укладав з ПАТ зараз це підприємство вже ТОВ.
4. Не повністю зазначений реєстраційний номер договору ( тільки 11 цифр повинно бути 15)
5. В викопіюванні була зроблена копія карти, де знаходиться моя ділянка, але де саме ця ділянка не зазначено.
6. І саме головне я договір укладав на 5 років, але не підписавшись на першій сторінці, підприємство замінило перший листок з виправленням на 10 років, що і послугувало причиною мого недовольства.
Як Ви вважаєте чи буде достатньо цих умов для подання позову до суду та визнання договорів не дійсними?
Моя сьогоднішня розмова в скайпі з он-лайн консультацією "Довідка ДРСУ" щодо процедури розірвання договорів оренди.
Spoiler
[9:49:57] Я:
Доброго дня! Підкажіть будь ласка, яка процедура розірвання (скасування державної реєстрації) договору оренди землі, що зареєстрований до 01.01.2013 достроково за згодою сторін?
[10:23:52] Довiдка ДРСУ:
Доброго дня!Відповідно до законодавства в сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно обов'язковій державній реєстрації підлягають право власності на нерухоме майно та інші речові права відповідно до закону (частина перша статті 4 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень»).
Державна реєстрація прав проводиться шляхом здійснення записів в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. В свою чергу, внести зміни можливо лише до того запису, який є у вказаному реєстрі.
Слід враховувати, що до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно автоматично не переносились дані з реєстрів, у яких до 2013 року проводилась державна реєстрація прав на нерухоме майно до 2013 року.
Крім того, відповідно до частини другої статті 4 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» право оренди земельної ділянки є похідним і реєструється після державної реєстрації права власності на таке майно.
Таким чином, для проведення державної реєстрації права оренди земельної ділянки, у тому числі припинення такого права, необхідно спочатку провести державну реєстрацію права власності на земельну ділянку (звертається власник), потім права оренди (звертається орендар).
[10:25:17] Я:
Які документи необіхдно подати державну реєстратору для скасування державної реєстрації права оренди?
[10:42:12] Довiдка ДРСУ:
провівши реєстрацію права оренди (після реєстрації права власносності) орендар звертається до реєстраційної служби з відповідною заявою про скасування, маючи при собі паспорт, код, договір оренди і копії документів.
[10:44:43] Я
Яка вартість скасування права оренди? 120 грн та 51?
[10:45:15] Довiдка ДРСУ:
так.
[10:46:26] Я: яким чином підвтержується те, що договір оренди розривається за згодою сторін, якщо для скасування його звертається одна сторона?
[11:00:39] Довiдка ДРСУ:
це засвідчується договором, який укладається сторонами під час оформлення договору.
[11:04:21] Я:
не зрозуміло - в типовому договорі оренди є пункт "Розірвання договору оренди не допускаєть в одностроньому порядку, лише за згодою сторін". Договір оренди укладено на 10 років. Через два роки після укладання орендар хоче його розірвати, приносить всі документи державному реєсратору. Як державний реєстратор буде впевненим що є добра воля (згода сторін) на розірвання цього договору, адже договір оренди передбачає обовязковість згоди двох сторін, але не містить її. То яким договором це засвідчується?
[11:15:31] Довiдка ДРСУ:
за загальним правило цивільного законодавтсва зміна та розірвання правочину вчиняється в тій же формі, що і правочин
[11:15:56] Я: тобто?
[11:17:24] Я: для скасування державної реєстрації договору оренди зацікавлена особа (чи орендар чи орендодавець) в реєстраційну службу подає сам договір оренди і додатково підписаний сторонами договір складений в довільній формі про розірвання договору, так?
[11:18:56] Довiдка ДРСУ:
так, але договір має бути укладений у тій же формі, що договір оренди.
[11:20:54] Я:
тобто- якщо він був письмовий ненотаріальний, то такий самий, якщо нотаріальний - то через нотаріуса. Інших особливих форм тут бути не може, вірно?
[11:21:51] Довiдка ДРСУ:
так!
[11:22:01] Я: Дякую!
[11:25:37] Довiдка ДРСУ:
будь ласка! звертайтеся!
[11:25:51] Я: На місцях державні реєстратори не можуть надати кваліфікованої відповіді з цих питань. Більше того, вони помилково посилаються на лист реєстраційної служби України від 29.03.2013р. №125-06-15-13 і на підставі нього відсилають розривати договори оренди за згодою сторін в територіальні органи земельних ресурсів, які здійнювали реєстрацію до 01.01.2013р. Хоча дане розяснення, як на мене, стосується виключно скасування реєстрації за рішеннями судів, а не за згодою сторін.
[11:27:37] Довiдка ДРСУ:
ми надали Вам всю необхідну інформацію, не хвилюйтеся!
Dfaeton писав:Як Ви вважаєте чи буде достатньо цих умов для подання позову до суду та визнання договорів не дійсними?
Шостий пункт буде цілком достатнім для розірвання, або внесення змін у договір, якщо ви зможете доказати те, що вони неправомірно внесли зміни до договору.
щось я vitalzem ВАС не розумію. Перші чотири слова говорять, що обовязковій державній реєстрації підлягають, а потім в пункті 2 цієї статті уточнюється, що право оренди земельної ділянки теж підлягає обовязковій державній реєстрації, чи я щось не так читаю ??? якщо можете скиньте мені особисте повідомлення з Вашим номером телефону я Вам зателефоную.
Вопрос нужно разорвать договора между советом и ПП. Проекты сделаны до 2008 года то есть в аренду ПП такому то. Может ли совет обратится к земельщикам за витягом? наши сомневаются можно ли ведь советам они предоставляются бесплатно а пп платно. Но с другой стороны ведь совет вторая сторона этого договора почему заниматься разорванием она не может?
Привіт є наступна проблемка: ми підписали з людьми договори оренди з/д с/г призначення. За основу брали Типовий договір. Договори підписуватись в грудні місяці, але зареєструвати ми їх не встигли. В договорах зазначено, що вони зареєстровані в книзі записів реєстрації договорів оренди. Але сьогодні їх реєструє в ДРС. Ми в договорах щоб не перепідписувати з громадянами додрукували, що "...договір оренди зареєстровано у Відділі державної реєстрації речових прав на нерухоме майно Реєстраційної служби..." facepalm
По довіреності подаємо та отримуємо за людей Витяги з реєстру права власності.
Нещодавно віднесли в реєстраційну службу дані договори оренди. але там сказали, що додруковувати відповідний текс не можна було і навіть більше має бути надруковано не "договір" а "право оренди", а тому мов перепідписуйте з людьми по новому ці сторінки і ставте правильний запис "право оренди зареєсровано".
Чи взагалі це обгрунтовано чи ні? Чи має право реєстраційна відмовитись приймати у нас на цій підставі документи?
я вважаю, що відмітки на договорі про реєстрацію навіть права оренди не треба робити, це ніде не передбачено. а те що в договорі є якась відмітка, але ніким не заповнена - це не є підставою для відмови у реєстрації, якщо є всі істотні умови договору , не розумію позицію реєстратора, який відмовляє
Форумчани, а чи пробував хто надсилати рекомендованими листами заяви з документами в мінюст? Навіть в заяві передбачено такий пункт. Реєстратори, як гадаєте, що з того б вийшло?
malecha писав:Форумчани, а чи пробував хто надсилати рекомендованими листами заяви з документами в мінюст? Навіть в заяві передбачено такий пункт. Реєстратори, як гадаєте, що з того б вийшло?
Заявник під час подання заяви про державну реєстрацію пред'являє органові державної реєстрації прав, нотаріусові документ, що посвідчує його особу. На мою думку законодавець унеможливлює подачу заяви рекомендованим листом. Проте є можливість отримати назад документи, після державної реєстрації, рекомендованим листом. Хоча я б не ризикував відправляти правоустановчі документи поштою та й відповідно ніхто нам не дає марок на таку переписку =)
Громадяни, що мають право на частку (пай) маючи на руках сертифікат або свідоцтво про право на спадщину, звертаються до місцевої адміністрації із заявою про надання розпорядження "про затвердження тех.документації та передачу у приватну власність". Із цим розпорядженням та витягом з ДЗК (це основні документи), (в т.ч. заява встановленого зразка, паспорт, код, оплата 119 держмито, 120 за витяг) звертатись до реєстраційної служби, де громадянин отримує свідоцтво про право власності на нерухоме майно та витяг з Державного реєстру прав.
Подобається мені спілкуватися з онлайн Довідкою ДРСУ, сьогодні з питання надання документів рекомендованим листом:
Spoiler
[9:37:25] Я: добрий день! Підкажіть будь ласка, чи може заявник надсилати заяву та необхідний пакет документів в реєстраційну службу для реєстрації прав власності на землю на підставі докуметів, що видані та зареєстровані до 01.01.2013р. рекомендованим листом?
[9:48:32] Довiдка ДРСУ:
Доброго дня! ні.
[9:49:04] Я: чому? чим передбачено?
[10:02:13] Довiдка ДРСУ:
ми рекомендуємо Вам знайти цю інформацію в Постанові 703 або в законі України "про державну реєстрацію прав власності на нерухоме майно та їх обтяжень".
[10:02:57]Я:
? ну яка це консултація тоді? я ж не юрист, я звичайна людина, яка хоче здати заяву. Я може знайти в інтернеті цей Закон, але хоч якийсь пункт, чи як?
[10:28:04] Довiдка ДРСУ:
ми надаємо довідку, не консультацію. на Ваші питання ми Вам відповіли, а що стосується точнішого пункту статті закону, ми, на жаль, підказати не можемо.
Dreder писав:є можливість отримати назад документи
Дійсно, коли почитала Ваше повідомлення, додивилася, що заява передбачена для отримання назад документів.
Люди ті хто вже зареєстрували договори в реєстраційній поділіться будь-ласка зразочком:))) Бо у нас реєстраційна тепер бурчить, що в графі розмір орендної плати має бути зазначена чітка сума а не 5 % від НГО
[upd=1372677614][/upd]
malecha писав:
То робіть, переконана, що вони так не відпишуть, а якщо відпишуть, то адресуйте на вищестоячі інстанції. Іноді допомагає.
Якось не сильно хочеться потім через суд їх зобовязувати зареєструвати договори:(((
Да і вони потім до кожної літери та цифри будуть придератися...
я думаю, що не шукають причини, щоб поменше зареєструвати, а все ж таки дивляться документи перед реєстрацією, чого раніше інші органи не завжди робили. Все одно, рано чи пізно прийдеться реєструвати всі договори, не бачу логіки в тому, щоб відтягувати цей неминучий процес...
April писав:а все ж таки дивляться документи перед реєстрацією, чого раніше інші органи не завжди робил
Категорично не погоджуюся!
Звичайно, в якомусь районі державний реєстартор може бути значно компетентніший кадастрового реєстратора, але я таких винятків не бачила. Зате сама особисто обїздила декілька реєстраційних служб. І писала вище, які ставлять вимоги необгрунтовані: начальник реєстраційної служби, він же держреєстратор особисто в очі говорив: державні акти треба вилучати, бо вони у вдох примірниках (на акті пише), бо вони з 01.01. не дійсні. Потім говорив, що йому легше город скопати. як прийняти договори на реєстрацію. Потім в державному акті 5 хв рахував, а скільки ж цифер містить кадастровий номер.
Я не прирівнюю всіх реєстраторів сюди, але мені здається, що однією і з проблем є повна відсутність взаємодії між реєстраційними і земельними.
підтримую, як державний реєстратор може бути компетентний в земельних питаннях, якщо ніякого відношення до них не мав? набрали більшу частину по оголошеню NoNo