Сhibis писав: ↑28 грудня 2024 14:39
Начеб-то піднімають старі постанови. Вже типу є подання на міністерства). Це знову критерій кількість документацій в рік, знову через аграрного міністра, контроль з боку ДКР. Невже не змогли спрощену дати, щось нове написати? Наша пісня гарна нова...
Як на мене, було б непогано визнати, що реєстрація об'єктів Державного земельного кадастру - це окремий від землевпорядкування вид діяльності, що підлягає обов'язковому страхуванню.
Потім - впровадити цю обов'язковість страхування , через внесення відповідних змін до чинних НПА.
Також, за аналогією впроваджень інших, раніше лише державних (а потім і не тільки) специфічних видів діяльності (приватні нотаріуси, приватні виконавці, приватні судові експерти) я, наприклад, вважав би за необхідне створити Кваліфікаційно-дисциплінарну комісію земельно-кадастрових реєстраторів (саме земельно-кадастрових, а не державних кадастрових, бо кадастри бувають різні, як-то земельний, лісовий, містобудівний, і всі вони державні).
Підчас розробки повноважень та процедури роботи цієї комісії основний акцент роботи я спрямував би не скільки на надання початкового статусу земельно-кадастрових реєстраторів, скільки надання кваліфікованих висновків щодо правомірности/неправомірності дій реєстратора підчас реєстрації об’єктів ДЗК (та щодо правомірности/неправомірності внесення змін до такої реєстрації) з метою унеможливлення протиправних дій (пов’язаних як з прямим чи непрямим умислом, так і з необережністю у вигляді протиправної самовпевненості чи протиправної недбалості).
Зауважу однак, що всі більш-менш адекватні Кваліфікаційні та Кваліфікаційно-дисциплінарні комісії (досвід яких варто було б вивчити і за можливості застосувати) – це результат діяльності перш за все юристів: в
Мінюсті це
Центральна експертно-кваліфікаційна комісія (це щодо судових експертів),
Вища кваліфікаційна комісія нотаріату,
Кваліфікаційна комісія приватних виконавців,
Кваліфікаційна комісія арбітражних керуючих.
Також є
суддівська,
прокурорська та
адвокатська комісії, там своїх юристів вистачає))).
Держбуд фактично віддав своїх сертифікованих виконавців саморегулівним організаціям, а Держгеокадастр – просто за інерцією звик працювати в ручному командно-адміністративному режимі, і поки йому це якось косо-криво вдається…