Сьогодні Аграрний комітет ВРУ розглянув низку питань:
► Показати
Сьогодні Аграрний комітет ВРУ розглянув низку питань, в тому числі три законопроекти. Серед них – вкрай важливий для здійснення земельної децентралізації проект № 7363 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо стимулювання створення та діяльності дрібних фермерських господарств і деконцентрації повноважень у сфері земельних відносин», поданий Президентом України. Також це проекти «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сприяння розвитку виноградарства» (реєстр. № 6603) та «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо відновлення конкурентоспроможності судноплавства України» (реєстр. № 6735). Перші два були підтримані за основу, а третій – відхилений.
Як голова земельного підкомітету Аграрного комітету хочу зазначити, що переважна більшість положень законопроекту №7363, по суті, є напрацюваннями нашого комітету. До президентського законопроекту увійшла більшість положень законопроектів 4355 та 7018-1. Крім того, до законопроекту увійшла значна частина законопроекту 7060, а також весь антирейдерський законопроект, який протягом жовтня-листопада розроблявся робочою групою нашого комітету.
Тепер по окремим положенням законопроекту:
Перше – землі за межами населених пунктів передаються у власність об’єднаним громадам.
Друге – місцеві ради будуть мати державний контроль за землями у частині нецільового використання землі, самозахватів і забур’янення.
Третє – в цьому законопроекті враховане питання колективної власності. Адже 1,5 млн га земель у нас використовується в тіні, і мільярди гривень проходять повз бюджети.
Четверте - передача місцевим радам повноважень по затвердженню нормативної оцінки землі за межами населених пунктів. Плата за землю надходить до бюджетів місцевого самоврядування, тому саме місцеві ради мають встановлювати базу оподаткування.
П’яте - антирейдерський блок. Знову ж таки, сюди увійшла значна кількість напрацювань нашого Комітету, про які я розповідав раніше у окремих дописах.
Усі ці положення, я думаю, заперечень не викликають. Тепер я хотів би перелічити ті відмінності, які є між законопроектом 4355 та президентським.
Перше – це розпорядники земель. У варіанті 4355 громади, які не об’єдналися, отримували землю у розпорядження, а ОТГ – у власність. У президентському варіанті пропонується ОТГ землі передати у власність, а всю решту земель – у розпорядження райдержадміністраціям.
Друге – відмінності щодо державного контролю за використанням та охороною земель. У варіанті 4355 ці функції надавалися Держгеокадастру, адже він їх здійснював історично, у президентському варіанті пропонується передати функції земельного контролю обласним державним адміністраціям.
Ну і ще одне питання для дискусії – це питання Академії аграрних наук. Кабміну доручається провести повну інвентаризацію земель академії і виявити ті землі, які не використовуються для наукових цілей. Ці землі мають бути вилучені. З однієї сторони, зловживань там достатньо. Усі ми знаємо про сумнівні договори про спільний обробіток і таке інше. Але з іншого боку, ми можемо отримати ситуацію, коли землю у підприємств Академії відберуть, а працівники втратять право на земельний пай. Тому ці питання потрібно обов’язково доопрацьовувати.
Нагадаю, що лише у цій каденції Ради з моєї ініціативи було зареєстровано 4 законопроекти: це 1159, 3510, 4355, 7118-1. Але питання передачі земель на місця так і не вирішено. Мені здається, президентський законопроект потрібно приймати за основу, швидко його доопрацьовувати і нарешті приймати рішення по суті.
Олег Кулініч