Запуск УСК2000

Геодезія в землевпорядкуванні
Правила форуму
Будьте уважними! Перед створенням теми перечитайте Правила форуму і ще раз перевірте, чи дана тема не існує. Теми, які дублюють інші, видаляються без попередження! Повідомлення, які містять не прихований адрес E-mail, видаляються без попередження!
kukin
Спец
Спец
Репутація: 65
Область: Закарпатська
Місце роботи: Не маю відношення до землевпорядкування

Запуск УСК2000

Повідомлення kukin »

► Показати
► Показати
► Показати
Опис формату трансформаційних полів Ntv2 (*gsb).
► Показати
У вас недостатньо прав для перегляду приєднаних до цього повідомлення файлів.
Востаннє редагувалось 13 лютого 2013 17:01 користувачем kukin, всього редагувалось 20 разів.
Говорить и писать можно все, что думаешь, но думать следует осторожно..
Chernov
Спец
Спец
Репутація: 18
Область: Запорізька
Місце роботи: Інше
Контактна інформація:

Повідомлення Chernov »

Для тих, хто в танку.
Ще раз
Останній.
УСК2000 - це СК42, яку переміряли по їх словах десь по 3000 пунктів. по моїм міркуванням - десь по 300.
Після чого була проведена інтерполяція методом кінцевих елементів та обчислене якесь там поле перетворення.
Таким чином УСК2000 з одного боку - цілком штучна система, і з попередниками може спілкуватися лише через "поле Карпінського"
З іншого боку - УСК2000 цілком сумісна з усіма світовими СК.
Такий собі "Наш отвєт Чемберлену"
І зроблено це було виключно для того, щоб нашу землю можливо було б продавати іноземцям.
Отака дурня, ....
Parcel
Спец
Спец
Репутація: 119
Область: Волинська

Повідомлення Parcel »

kukin писав:У меня впечатление, что "что такое УСК2000" понимают горстка людей.
саме тому порада Ahilla /viewtopic.php?p=84207#p84207 цілком слушна
при переході від ск42 до уск2000 міри ліній і площі не зміняться (в 99% випадків), а при переході від ск63 до ск42/уск2000 зміняться
Chernov
Спец
Спец
Контактна інформація:

Повідомлення Chernov »

Parcel писав:міри ліній і площі не зміняться (в 99% випадків)
Так про тий самий один процент і йдеться... більше того, переходити доведеться з СК63, а там ймовіність вже більше...
Моя порада - трохи почекати.
kukin
Спец
Спец

Повідомлення kukin »

Не по темі
Про глюки с ГЛОНАСС можно почитать тут, за остальным к Олександру :
форум ЕПС
форум геодезист.ру
Чтоб не плодить в этой теме вопросов о ВРС, администрацию прошу не удалять и не переносить (можно скопировать в нужную по вашему мнению ветку)
Chernov писав:І зроблено це було виключно для того, щоб нашу землю можливо було б продавати іноземцям.Отака дурня, ....
Сделано это для того, чтоб каждый "колхозник", взяв спутниковый приемник, по инструкции ввел 7 параметров, измерил точку с такой-же точностью/качеством как и высококлассный геодезист. А не выполнял танцы с бубном по калибровке/локализации района работ и, в итоге, все-равно получил свой уникальный результат. А вот то, что нас втянули в долги за создание этой СК - другой разговор.
Chernov писав:І зроблено це було виключно для того, щоб нашу землю можливо було б продавати іноземцям.Отака дурня, ....
совершенно бестолковый совет, повторяю для тех "кто в танке", СК42 и СК63 связаны простым ключом перехода, а СК42 и УСК2000 связаны меж собой сложным полем преобразования, на который я ссылался в начале темы, и который разработал и еще уточняет НИИГК.
stopkhay
Спец
Спец
Репутація: 0
Область: Київська

Повідомлення stopkhay »

Для всіх.
В хронологічному порядку (хронос - час, а не те, що ви подумали):
1. Існувала СК42, побудована лінійно-кутовими методами на високому технічному рівні минулого століття,
2. "Винайшли" СК63 (розробили алгоритм перерахунку)
3. Побудована УСК-2000, ядром стали близько 3000 пунктів, спостережених ГНСС-методами, вирівняними і т.д. Решта пунктів визначена на основі існувавших лінійно-кутових спостережень, але розміри побудов получилися не сотні км, а десятки (40-70 км).
4. Для звязку із СК42 розроблене поле перетворення. За основу взято масив 98% пунктів ДГМ 1-4 класів в СК-42 та ті ж самі пункти в УСК-2000.

Отже поле перетворення - наслідок УСК-2000, а не її причина.
Parcel
Спец
Спец

Повідомлення Parcel »

stopkhay писав:Побудована УСК-2000
а може правильніше сказати "Уточнено координати пунктів ДГМ в СК42"?
kukin
Спец
Спец

Повідомлення kukin »

Востаннє редагувалось 02 січня 2013 20:52 користувачем kukin, всього редагувалось 1 раз.
stopkhay
Спец
Спец

Повідомлення stopkhay »

Parcel писав:а може правильніше сказати "Уточнено координати пунктів ДГМ в СК42"?
Якщо я виділив жмрним слово "побудована", я напевно хотів щось підкреслити цим? NoNo
Azhimut
Спец
Спец
Репутація: 365
Область: Одеська
Місце роботи: Приватні проектні організації

Повідомлення Azhimut »

Parcel писав:саме тому порада Ahilla /viewtopic.php?p=84207#p84207 цілком слушна
при переході від ск42 до уск2000 міри ліній і площі не зміняться (в 99% випадків), а при переході від ск63 до ск42/уск2000 зміняться
Спасибо за совет, прислушаюсь, тем более что мне нужно пересчитать конфигурации приусадебных участков в границах города ( до 10 соток) с количеством точек в контуре до 6. Кроме того, подозреваю, что и на графических документах участок будет иметь практически такие же азимуты линий, какие будут со временем в базе ДЗК; т.е. при окончательном формировании дилянки в УСК-2000 добавится только каталог координат, а кадастровый план перепечатывать не придется...
Chernov писав:Так про тий самий один процент і йдеться... більше того, переходити доведеться з СК63, а там ймовіність вже більше...
Моя порада - трохи почекати.
Т.к. сессия горсовета приближается и нужно же что-то делать (иначе замовныки сотрут в порошок жалобами).
Parcel
Спец
Спец

Повідомлення Parcel »

kukin писав:Уважаемый Parcel, сделайте милость, прочтите 1 страничку темы на которую я ссылался в этом сообщении, а потом прочтите
наукові статті мене не цікавлять, комусь дисертацію треба було написати опираючись на якусь псевдо-наукову тему, може грант якийсь пробити, це мені невідомо. це все студентам на реферати давайте... тим більше, що я не геодезист, і нічого не розумію, про що там написано 5+5=?

Додано через 3 хвилини 21 секунду:
stopkhay писав:Якщо я виділив жмрним слово "побудована", я напевно хотів щось підкреслити цим?
причина виникнення уск2000 дуже проста, це неможливість зв'язати ск42 з wgs84, не змогли науковці вирахувати 7 параметрів (можливо через помилки при визначенні координат в далекі 40-ві роки минулого століття), от і уточнили координати пунктів ДГМ таким чином щоб через датум однозначно перейти в wgs84
stopkhay
Спец
Спец

Повідомлення stopkhay »

Parcel писав:не змогли науковці вирахувати 7 параметрів (можливо через помилки при визначенні координат в далекі 40-ві роки минулого століття), от і уточнили координати пунктів ДГМ таким чином щоб через датум однозначно перейти в wgs84
Parcel писав:тим більше, що я не геодезист
Якщо це вас влаштовує - ніщо не зашкодить продовжувати так думати.
Я написав "побудована" - саме тому, що ця система ПОБУДОВАНА
kukin
Спец
Спец

Повідомлення kukin »

Azhimut писав:Спасибо за совет, прислушаюс
совет неграмотный, я думаю у Вас будет шанс его проверить (особенно на участках с большими площадями) morgayu
Parcel писав:наукові статті мене не цікавлять, комусь дисертацію треба було написати опираючись на якусь псевдо-наукову тему
..
тим більше, що я не геодезист, і нічого не розумію, про що там написано
А зачем тогда давать ошибочные советы которые окончательно запутают "псевдогеодезистов"!??
(тут должен быть "смайл я в ужасе")

Додано через 1 хвилину 45 секунд:
вот и вернулись к сообщению
Parcel
Спец
Спец

Повідомлення Parcel »

kukin писав:А зачем тогда давать ошибочные советы которые окончательно запутают "псевдогеодезистов"!??
давайте в порядку експерименту
візьмемо віртуальний прямокутник зі стороною 1 градус, можна і менше
вирахуємо координати його вершин в ск42, ск63 і уск2000
звіримо відстані між вершинами
викладемо результат тут
kukin
Спец
Спец

Повідомлення kukin »

Parcel писав:давайте в порядку експерименту
Понимаю, что профиль не Ваш и желание вникать в суть вопроса напрочь отсутствует.
Но поймите одно, СК42 назовем упрощенно нелинейная система координат. Измерения тех лет не позволяли выполнять их с миллиметровой точностью. В разных участках одного района (даже большого города) масштабный коэффициент будет разным, да и развороты будут другие.
СК63 вовсе нельзя назвать системой координат, это переход из СК42 на основании определенного разворота и смещения, то есть никаких измерений в СК63 сделано не было, каталоги СК42 пересчитали в СК63.
А вот УСК2000 иная СК, она построена современными методами, и в ней нет искажений, она линенйна, по этому зная 7 параметров и имея любую референтную систему можно перейти к УСК2000.
По этому нет гарантии, что при переходе из СК63 в СК42 площадь будет такая как и в УСК2000, возможно именно в этом месте масштабный коефициент будет отличатся от единицы.
Parcel
Спец
Спец

Повідомлення Parcel »

kukin писав:Но поймите одно, СК42 назовем упрощенно нелинейная система координат. Измерения тех лет не позволяли выполнять их с миллиметровой точностью. В разных участках одного района (даже большого города) масштабный коэффициент будет разным, да и развороты будут другие.
тому я і пропоную в нашому з вами експерименті використовувати віртуальні точки, ми будемо працювати лише з математичною моделлю, ми не прив'язані до помилок у визначенні пунктів ДГМ
kukin писав:А вот УСК2000 иная СК, она построена современными методами
коли будували ск42, теж так думали
kukin писав:По этому нет гарантии, что при переходе из СК63 в СК42 площадь будет такая как и в УСК2000
так я з цим і не спорю, я кажу, що при переході від ск42 до уск2000 помилок в площах буде значно менше, ніж при переоді від ск63 до уск2000
для цього і пропоную експеримент
Azhimut
Спец
Спец
Репутація: 365
Область: Одеська

Повідомлення Azhimut »

kukin писав:совет неграмотный, я думаю у Вас будет шанс его проверить (особенно на участках с большими площадями) morgayu
Во-первых, я не собираюсь проверять на участках с большими площадями (осторожность обусловлена, например, тем, что множество раз решал проблемы приведения площадей участка в СК-63 к величине госакта из-за появления третьего знака после запятой, или наоборот, округлению к второму - гарантированно теряем до 3 кв.м. на 3-х гектарном участке - а тут переход к другой СК)
Во-вторых, помимо носителей академических знаний всегда прислушиваюсь к советам ПРАКТИКОВ, которые не хватают звезд с неба, но работают в землеустроительной сфере давно (в чем-то напомнило "спор физиков и лириков"), поэтому использую постулат, что на малых участках конфигурация и площадь участка практически идентична, т.к. в основе двух СК, 42 и УСК2000 - эллипсоид Красовского)
Третье, отредактирую площади в СК-42 таким образом, чтоб пятый знак был близок к нулю, тогда ожидание той же площади в кв.метрах в УСК2000 будет оправданным.
Четвертое - время не ждет, нужно работу работать, ведь прождать координаты в УСК2000 могу и месяц... и нет гарантий, что не дольше.
Как-то так...
kukin
Спец
Спец

Повідомлення kukin »

Parcel писав:тому я і пропоную в нашому з вами експерименті використовувати віртуальні точки, ми будемо працювати лише з математичною моделлю, ми не прив'язані до помилок у визначенні пунктів ДГМ
Избавлю себя от бесплодных мучений.
Вот схемка грубо показывающая как деформирована СК42 на территорию Закарпатской области:
изображение
Где-то видел такую картинку на территорию Украины, возможно Юрий Анатольевич выложит в хорошем качестве.
Вот это "грубо" и будет разница меж переходом СК63-СК42 и СК63-УСК2000, со всеми последствиями.
В разных уголках страны результат будет разным, возможно это будут миллиметры, но площадь поведёт (на ХМЛ это уже повлияет).
Когда кадастр начнут вести с учетом точности полевых измерений, возможно введут понятие точности площади, а до этого наш разговор бесполезен до абсурда.
Ловим блох в мм, когда точность измерений см. facepalm
Azhimut писав:помимо носителей академических знаний всегда прислушиваюсь к советам ПРАКТИКОВ, которые не хватают звезд с неба, но работают в землеустроительной сфере давно
Я не работник институтов/университетов и не имею научных степеней, не первый год работаю землеустроителем/геодезистом в земельной/строительной отрасли и это не запрещает мне развиваться самостоятельно.

PS: почему движок форума не "подгоняет изображения под себя", почему это должно ложится на плечи форумчан?
Parcel
Спец
Спец

Повідомлення Parcel »

kukin писав:Вот схемка грубо показывающая как деформирована СК42 на территорию Закарпатской области
система координат не може бути деформована, тому що це - математична модель
можуть бути неправильно вирахувані координати пунктів
Chernov
Спец
Спец
Контактна інформація:

Повідомлення Chernov »

kukin писав:О.В. Кучер, І.М. Заєць, Ю.А. Стопхай, О.В. Ренкевич. ПЕРЕТВОРЕННЯ КООРДИНАТ ІЗ ДЕРЖАВНОЇ ГЕОДЕЗИЧНОЇ СИСТЕМИ У СВІТОВУ СИСТЕМУ
и эту О. Кучер, Б. Лепетюк , О. Ренкевич , І. Заєць. НАУКОВО-ТЕХНІЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВПРОВАДЖЕННЯ РЕФЕРЕНЦНОЇ СИСТЕМИ КООРДИНАТ ДЛЯ ТЕРИТОРІЇ УКРАЇНИ
Эти статьи "поднимают" тему на уровень эзотерических знаний, в частности, шаманизма.
Об этом - цитата из первой статьи
"Вибір виду перетворення залежить від багатьох факторів: району використання,
наявності пунктів з відомими координатами, якості геодезичної мережі, точності
навігаційної інформації тощо."
оказывается, так с ГОСУДАРСТВЕННОЙ системой координат. В каждом районе - по своему...
Упущено только нечто типа -Преобразование особо зависит от качества принятых перед этим мухоморов....
Как минимум, жду 2 минуса...

Додано через 31 хвилину 34 секунди:
Parcel писав:система координат не може бути деформована, тому що це - математична модель
можуть бути неправильно вирахувані координати пунктів
Дійсно так. Але й запропонована Вами модель "віртуального прямокутника" теж не є корректною. Розповісти?
По перше - прямокутник - у якій системі- де є кути прямі....
Чи вже зрозуміли? А хіба б не зрозуміли, не буду розповідати. Для підвищення загального інтелектуального рівня...
gps_nik
Спец
Спец
Репутація: 133
Область: м.Київ

Повідомлення gps_nik »

Parcel писав:...а може правильніше сказати "Уточнено координати пунктів ДГМ в СК42"...
Ні, не правильно... Координати пунктів ДГМ в СК-42 ніхто не уточнював... Така задача навіть не ставилася...
Parcel писав:...система координат не може бути деформована, тому що це - математична модель...можуть бути неправильно вирахувані координати пунктів...
В принципі Ви праві, але... Система координат - це дійсно математична модель... Тому до неї може бути застосований такий термін - адекватність математичної моделі на певну територію, яку можна оцінити саме через значення координат пунктів... Для того щоб мати можливість оцінити адекватність математичної моделі, вводиться поняття точність визначення координат пунктів в певній системі координат... В СК-42 точність взаємного положення суміжних пунктів, пов'язаних між собою вимірами, в середньому по Україні складає 0.198 метра... В УСК ця величина складає десь близько 0.05 метра, тобто майже в 4 рази точніше... Саме тому, система координат УСК-2000, як математична модель, більш адекватна на територію України...

Тепер стосовно спроб самостійно перерахувати координати поворотних точок із СК-42 в УСК-2000... Своїми руками це зробити не можливо... Чому??? Пояснюю... Ланцюжок переходу має бути таким: СК-63 (триградусна зона) -> СК-42 (шестиградусна зона) -> УСК-2000 (шестиградусна зона) -> УСК-2000 (триградусна зона, тобто нова обласна місцева система координат)... Хтось знає параметри обласних місцевих систем координат (значення осьових) побудованих від УСК-2000 окрім ДЗК??? Ні... Тому моя порада, не займайтеся дурницями, а використовуйте засоби для перерахунку, які надає ДЗК (десь же тут писали, що в КРС можна буде перераховувати)... Інакше площі ніколи не зійдуться...
Землемер
Спец
Спец
Область: Харківська
Контактна інформація:

Повідомлення Землемер »

gps_nik писав:Тепер стосовно спроб самостійно перерахувати координати поворотних точок із СК-42 в УСК-2000... Своїми руками це зробити не можливо...
Тому моя порада, не займайтеся дурницями, а використовуйте засоби для перерахунку, які надає ДЗК (десь же тут писали, що в КРС можна буде перераховувати)... Інакше площі ніколи не зійдуться...
Вот мы и вернулиь к разговору 3-х меячной давноти.
Представьте, например, что кто-то объявит монопольное право на использование декартовой системы координат.
Хотите знать точку начала отсчета - гоните бабки.
Оставьте одно ДЗК, пусть они делают все землеустроительные работы. И не будет никаких проблем.

Далее идет грубая, нецензурная брань с трех этажными матами.
doslidnik
Спец
Спец
Репутація: 103

Повідомлення doslidnik »

gps_nik писав:Класична СК-42 на територію України
1. Еліпсоїд - Красовського.
2. Шестиградусні зони - 4, 5, 6, 7.
3. Осьові цих зон - 21, 27, 33, 39 (в градусах).

УСК-2000 на територію України
1. Еліпсоїд - Красовського.
2. Шестиградусні зони - 4, 5, 6, 7.
3. Осьові цих зон - 21, 27, 33, 39 (в градусах).
Я не є геодезістом та прийшов сюди на форум розібратися. Так що поправте що не так.

СК-63
1.Еліпсоїд - Красовського.
2.Трьохградусні зони - 1(22-25град.), 2(25-28град.),3(28-31град.),4(31-34град.),5(34-37град.),6(37-40град.) .
3.Осьові цих зон - 23.5, 26.5, 29.5, 32.5, 35.5, 38.5.
У всіх у них використовується "проекции Гаусса-Крюгера (масштабный коэффициент на центральном меридиане зоны равен единице)".

Тобто площі та лінійні розміри ділянок отримані в СК42 та в УСК-2000 аналітичним способом (без використання геодезичних вимірювань) мають бути 100% тотожні (за умови зо різниця в початкових-нульових координатах зон матиме в у другому та наступних знаках після коми нулі).
Oleksandr
Спец
Спец

Повідомлення Oleksandr »

gps_nik писав:Так яких "бліх" разом з шановним Oleksandr'ом Ви ганяли 2 місяці, якщо не секрет???
В чому була суть проблеми???
ZAKPOS з самого початку створення був орієнтованим на РТК, в цьому режимі вже давно можна працювати від ВРС майже по всій території України.
Щодо постобробки, механізм був відпрацьований та перевірений в Західних областях. За допомогою шановного Chernov і Co були усунені деякі
недоліки щодо формування ВРС в інших регіонах, які були пов'язані з некоректним опрацюванням Глонасс-вимірів з деяких станцій. Зараз все Ок.
Все це немає жодного відношення до механізму перетворення в УСК. Сподівайюсь, що ми встигнемо всі заплановані роботи щодо оновлення серверів закінчити вчасно, і з 15-го всі бажаючи отримають можливість все й всяде перевірити самостійно й безкоштовно й не тільки в РТК.

Шановні! Хтось може викласти в паблік зведену інфу щодо локальної складової УСК по областям ?
kukin
Спец
Спец

Повідомлення kukin »

doslidnik писав:Так що поправте що не так.
Я понимаю Вашу логику, тут наверно дело даже не в УСК, а именно в СК42/СК63.
Поймите, никто так трансформировать координаты не будет.
Есть поле преобразование от НИИГК.
Поле это состоит из ячеек- "клеток", покрывающих всю Украину (типа тетрадь в клеточку), так вот узлы у этих ячеек имеют собственные смещение по Х и У, у каждой клетки смещения разные, как это сделано было описано в этой теме не раз.
Так вот размер ячейки имеет чуть более 800 метров.
Теперь представим, что даже один узел из четырех имеет смещение на 1-2мм. Теперь от метода интерполяции(о чем упомянул Chernov) и расположения участка на этой ячейке, будет зависеть как "порвет" участок.
А то что Вы описали, оно оказывается побоку. Если б не поле, то предложенный Вами метод был бы действителен.
Теперь осталось понять для чего создано поле, и что оно пытается "исправить".
doslidnik
Спец
Спец
Репутація: 103

Повідомлення doslidnik »

Як делітант (той що в танку) я собі так уявляю процедуру переходу від широти та довготи до декартової системи обсичлення.
Намагаюсь усе уявляти інакше геометрію та геодезію важко сприймаю.
1.Створи модель Землі- це наш еліпсоїд Красовського. Це така собі сфера яка максимально наближено матиматично описує модель Землі за допомогою простої геометричної фігури Еліпсоїда. При цьому випуклості та вогнутості Землі не враховуємо, а беремо за основу рівень світового океану. Уявімо що наш еліпсоїд це трохи приплюснутий по боках апельсин.
2.Поділи нашу вже спотворену Землю-Еліпсоїд, який має 360 градусів на зони - у нас це для СК-42 та УСК-2000 6 градусів, СК63 - 3 градуси. (Тобто порізали апельсин на дольки та зніли з них потім шкірку. Оця шкірка і є наші зони - але вони криві як в одній так і в іншій площині).
3.Взяли та спроектували проеукцією Гауса-Крюгера утворені зони на площину (взяли та притиснули рукою нашу шкуринку до рівної поверхні) . Я так розумію що проеукція Гауса-Крюгера є класичною для усіх всесвітніх СК, для локальних СК я так розумію використовуються інші проекції. Відповідно матимемо на на вісьових мерідіанах розміри тотожні розмірам на еліпсоіді. Чим далі від осьового меридіана знаходиться об'єкт тим більша буде різниця у розмірах з Еліпсоїдом - тобто тим більше буде спотворена наша ділянка.
4.Визначились для кожної системи координат де знаходиться початок відліку. Отримали декартову (Х,Y) систему.

Роблю висновок що СК42 та УСК-2000 різняться виключно у константі дельта Х та дельта Y. Аргументуйте що це не так.
5. Визначили координати якихось двух пунктів та від них побудували ДГМ. Як їх визначили це вже поза моєю уявою.
gps_nik писав:Parcel написав:
...а може правильніше сказати "Уточнено координати пунктів ДГМ в СК42"...
gps_nik писав:.. Координати пунктів ДГМ в СК-42 ніхто не уточнював... Така задача навіть не ставилася..
Теж так думав як Parcel , що новшество УСК-2000 в більш точно визначених пунктах ДГМ.
Тоді якщо вищенаведені пункти 1-4 для СК42 та УСК-2000 однакові то в чому їх різниця?

Chernov писав:По перше - прямокутник - у якій системі- де є кути прямі....
Насправді Ви зрозуміли що людина мала на увазі. Можна взяти довільний прямокутник і на отриманій проекції, якщо його не можна намалювати на поверхні еліпсоїда.
gps_nik писав:СК-63 (триградусна зона) -> СК-42 (шестиградусна зона) -> УСК-2000 (шестиградусна зона) -> УСК-2000 (триградусна зона, тобто нова обласна місцева система координат)...
А чому б зробити не ось так "СК-63 (триградусна зона) -> СК-42 (шестиградусна зона) -> УСК-2000 (шестиградусна зона) -> УСК-2000 (триградусна зона, тобто нова обласна місцева система координат)", якщо звісно координати УСК-2000 (триградусна зона) будуть використовуватись у звітних документах для обрахунку площі та лінійних розмірів. І тоді якщо осьові мередіаеи зон будуть однакові ми не матимемо різних площ в цих СК.

Додано через 8 хвилин 1 секунду:
kukin писав:Теперь осталось понять для чего создано поле, и что оно пытается "исправить".
Дякую. Нарешті зрозумів. Дуже добре і головне візуально пояснили. Тепер залишилось зв'ясувати кому треба оці 1-2мм на 800м. І чи є це загальносвітовою практикою?
Відповісти