Закон України "Про Державний земельний кадастр"

Усі питання щодо державної реєстрації ДА і т.д.
Правила форуму
Будьте уважними! Перед створенням теми перечитайте Правила форуму і ще раз перевірте, чи дана тема не існує. Теми, які дублюють інші, видаляються без попередження! Повідомлення, які містять не прихований адрес E-mail, видаляються без попередження!
Яна2010
Репутація: 0
Область: АР Крим

Повідомлення Яна2010 »

Streit написав:
Таким образом, хоть аренда участка, хоть приватизация приусадебного участка гражданами - мы разрабатываем Техдок щодо встановлення (за исключением случаев, когда разрабатываются проекты землеустройства). А садовые и дачные кооперативы - разрабатывайте себе на здоровье "щодо складання", вот только что Вы туда включать будете, если статьи 56 уже не существует (в прежней редакции)?
Считаю спор исчерпанным.
Да, верно, а по садам вероятнее будет так: если правоустнавливающий документ на садоводческое товарищество выдан до 2004года, тогда:
Земельні ділянки, право власності (користування) на які виникло до 2004 року, вважаються сформованими незалежно від присвоєння їм кадастрового номера. У разі якщо відомості про зазначені земельні ділянки не внесені до Державного реєстру земель, їх державна реєстрація здійснюється на підставі технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) за заявою їх власників (користувачів земельної ділянки державної чи комунальної власності)
а если правоустанавливающий документ имеет размытый характер, в таком случае путем проведения инвентаризации:
До державної реєстрації права державної чи комунальної власності на земельні ділянки формування земельних ділянок за рахунок земель державної та комунальної власності, визначення їх угідь, а також віднесення таких земельних ділянок до певних категорій може здійснюватися на підставі матеріалів інвентаризації земель, проведеної за рішенням: у межах населених пунктів - сільських, селищних, міських рад, за їх межами - районних державних адміністрацій. Матеріали інвентаризації земель у такому разі підлягають погодженню в порядку погодження проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок та затверджуються органами, які прийняли рішення про проведення інвентаризації. Формування земельних ділянок у такому порядку може здійснюватися один раз

хотя в первом случае тоже необходима инвентаризация...
Alexxp
Спец
Спец
Репутація: 423

Повідомлення Alexxp »

Zalex писав:нема ніякого дозволу на виготовлення технічки про встановлення
saa писав:Чи потрібен Дозвіл органу державної влади або органу місцевого самоврядування на розробку?
Ну скористайтесь пошуком про це писалось мінімум в трьох темах.
Див. ЗУ Про ДЗК
Щодо первічки
Spoiler
3. Державна реєстрація земельних ділянок здійснюється за
заявою:
особи, якій за рішенням органу виконавчої влади, органу
місцевого самоврядування надано дозвіл на розроблення документації
із землеустрою, що є підставою для формування земельної ділянки
при передачі її у власність чи користування із земель державної чи
комунальної власності, або уповноваженої нею особи;

1. Відомості про межі земельної ділянки вносяться до
Державного земельного кадастру
:
на підставі відповідної документації із землеустрою щодо
формування земельних ділянок - у випадках, визначених статтею 79-1

Земельного кодексу України ( 2768-14 ), при їх формуванні;
на підставі технічної документації із землеустрою щодо
встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на
місцевості) - у разі встановлення (відновлення) меж земельної
ділянки за її фактичним використанням відповідно до статті 107

Земельного кодексу України ( 2768-14 );
на підставі проектів землеустрою щодо впорядкування існуючих
землеволодінь - у разі зміни меж суміжних земельних ділянок їх
власниками
ЗКУ 79-1
2. Формування земельних ділянок здійснюється:
у порядку відведення земельних ділянок із земель державної та
комунальної власності;

шляхом поділу чи об'єднання раніше сформованих земельних
ділянок;
шляхом визначення меж земельних ділянок державної чи
комунальної власності, яке здійснюється у процесі розмежування
земель державної та комунальної власності.
Просто цікаво, де Ви вичитали, що можна робити технічку, якщо не має Декретного рішення.
saa
Спец
Спец

Повідомлення saa »

Alexxp писав:Просто цікаво, де Ви вичитали, що можна робити технічку, якщо не має Декретного рішення.
п. 3 Прикінцевих та перехідних положень ЗУ «Про Державний земельний кадастр»
Alexxp
Спец
Спец

Повідомлення Alexxp »

saa писав:п. 3 Прикінцевих та перехідних положень ЗУ «Про Державний земельний кадастр»
Читаєм по складах
Spoiler
Установити, що у разі якщо на земельній ділянці, право
власності (користування) на яку не зареєстровано, розташований
житловий будинок,
право власності на який зареєстровано,
кадастровий номер на таку земельну ділянку присвоюється за заявою
власників такого будинку на підставі технічної документації із
землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки
в натурі (на місцевості). Забороняється вимагати для присвоєння
земельній ділянці кадастрового номера інші документи. Такий
кадастровий номер є чинним з моменту його присвоєння.
Де Ви тут побачили, що можна на основі ТД по встановленю меж приймати рішення щодо передачі землі в .....
Ця норма прописувалась з привязкою до ст. 120 для заключення цивільно правових угод.
Spoiler
Істотною умовою договору, який передбачає набуття права
власності на жилий будинок, будівлю або споруду, є кадастровий
номер земельної ділянки, право на яку переходить у зв'язку з
набуттям права власності на ці об'єкти.
Ось що каже закон Про ДЗК
ст.21 п.12
Spoiler
12. Органи державної влади (крім Верховної Ради України) та
органи місцевого самоврядування у строк не пізніше п'яти робочих
днів після прийняття рішень про затвердження документації із
землеустрою
і технічної документації з оцінки земель, яка згідно з
цією статтею є підставою для внесення відомостей до Державного
земельного кадастру
, надають центральному органу виконавчої влади
з питань земельних ресурсів або його територіальному органу
відповідно до їх компетенції засвідчені копії вказаних рішень для
внесення відповідної інформації до Державного земельного кадастру.
Повторююсь
Spoiler
Державного земельного кадастру:

власниками.
saa
Спец
Спец

Повідомлення saa »

Alexxp писав:Читаєм по складах
Дуже зарозуміло... Uchoba
Те, що ця норма прийнята
Alexxp писав:Ця норма прописувалась з привязкою до ст. 120 для заключення цивільно правових угод.
це я прекрасно розумію...
Відповідно до п. 4. Ст. 79-1 ЗКУ - земельна ділянка вважається сформованою з моменту присвоєння їй кадастрового номера.
Alexxp писав:Де Ви тут побачили, що можна на основі ТД по встановленю меж приймати рішення щодо передачі землі в .....
Ви вважаєте що після виконання норм п. 3 Прикінцевих та перехідних положень ЗУ «Про Державний земельний кадастр» наступному власнику житлового будинку для оформлення свого права на земельну ділянку під цим будинком необхідно розробляти проект землеустрою?
AnnNet
Спец
Спец
Область: Дніпропетровська
Місце роботи: Приватні проектні організації

Повідомлення AnnNet »

А если человек оформляет участок для продажи, не используя своё право приватизации, есть упрощенный порядок? ну например через кадастровый номер...
Streit
Спец
Спец
Область: Донецька
Місце роботи: Інше

Повідомлення Streit »

Друзі!
Дуже ж ми в дебрі вже залізли. Просто отримуйте дозволи на технічку і все (якщо із земель державної чи комунальної власності). Можете і без дозволу її розробити, однак людина потім цю "документацію без дозволу" не "впіхне" до державного земельного кадастру, оскільки, як правильно ми всі тут підмітили,
Alexxp писав:Державна реєстрація земельних ділянок здійснюється за заявою:
особи, якій за рішенням органу виконавчої влади, органу місцевого самоврядування надано дозвіл на розроблення документації із землеустрою, що є підставою для формування земельної ділянки при передачі її у власність чи користування із земель державної чи комунальної власності, або уповноваженої нею особи;
Все, минули легкі часи. Тепер те, що надається із держ/ком власності - тільки через дозіл. Будь-яка документація із землеустрою (оскільки не конкретизовано, що це саме проект землеустрою має бути).
Давайте просто надрукуємо людям заяви/клопотання і швиденько зашлемо їх на сесію (своїх замовників уже цими заявами забезпечив, і Рада вже включає їх до порядку денного). Бо час спливає!

Додано через 18 хвилин 34 секунди:
saa писав:Якщо не важко, дайте посилання на даний проект.
Шановний SBB на іншій гілці це виклав
/viewtopic.php?f=8&t=5519&p=85001&e=85001
Alexxp
Спец
Спец

Повідомлення Alexxp »

Ви вважаєте що після виконання норм п. 3 Прикінцевих та перехідних положень ЗУ «Про Державний земельний кадастр» наступному власнику житлового будинку для оформлення свого права на земельну ділянку під цим будинком необхідно розробляти проект землеустрою?
У вище вказаних законах і кодексі розрізняється дві процедури:
- перша це коли формування земельної ділянки при передачі її у власність чи користування із земель державної чи
комунальної власності
- формування об'єкту права і реєстрацію суб'єкта (власника) на дане право.
- друга це формування земельної ділянки як об'єкту права - формування об'єкту права для реєстрації прав на інші об’єкти права, що нерозривно пов’язані з даним об’єктом зв’язками.
При чому об'єкт права земельна ділянка та інші об’єкти права, що пов’язані є складною річчю, тобто все те, що не може бути відокремлене від
речі без її пошкодження або істотного знецінення.

А щодо Вашого питання, то так новий власник повинен буде робити проект, незалежно чи сформовані межі ділянок, чи внесена ділянка до ДЗК, так як тех. док. по встановленню меж є лише документацією, що підтверджує розмір ділянки (об'єкту права) і не має ніяких зв'язків з правом на неї.
Хоча я розуміє, що стереотип.
zemkov
Спец
Спец

Повідомлення zemkov »

Streit писав:Вже звертав тут увагу, що сайт ВР = це всього лиш САЙТ.
Закони чинні не в форматі САЙТУ, а в форматі ЖИВОЇ газетної публікації.
Ну, не знаю. Не хочеться мені з Вами сперечатись. Тим більше, що спір по суті - ні про що. Точніше - про чужі помилки.
Ваш приклад з вирізками цілком непоганий варіант, сам колись так робив, але це були такі доісторичні часи, коли зміни до кодексу вносились раз на рік, а то і на три (це був ще Вєтхий кодекс). З Новим так не получиться, за вирізками не буде видно самої газети.
І як потім ці вирізки показувати якомусь помічничку прокурора, який "завісне" на сайті?
Да і на сайті, думаю, хлопці вже втомились від цих приколів ВР.

До речі, на сайті пункт 3 статті 186-1 вже перевиправили!!!
Хоча ссилку "дивись налєво" зберегли. lol2
Почекаємо ще трохи, може здоровий глузд переможе і тут дозволять виправити.
saa
Спец
Спец

Повідомлення saa »

Alexxp писав:Хоча я розуміє, що стереотип.
Стереотип не є законом.
При описаних Вами процедурах формуються земельні ділянки як об`єкти права. Тому якщо в подальшому не змінювати цільове призначення земельної ділянки то проект землеустрою розробляти не потрібно.
  Hidden text. You must register
Alexxp
Спец
Спец

Повідомлення Alexxp »

saa писав:Стаття 50. ЗУ "Про землеустрій" - Проекти землеустрою щодо відведення земельних ділянок складаються у разі зміни цільового призначення земельних ділянок або формування нових земельних ділянок.
Я б з Вами погодився якби не оце
Стаття 24. Державна реєстрація земельної ділянки
1. Державна реєстрація земельної ділянки здійснюється при її формуванні шляхом відкриття Поземельної книги на таку ділянку.
8. На підтвердження державної реєстрації земельної ділянки заявнику безоплатно видається витяг з Державного земельного
кадастру про земельну ділянку. Витяг містить всі відомості про земельну ділянку, внесені до Поземельної книги. Складовою частиною
витягу є кадастровий план земельної ділянки.
10. Державна реєстрація земельної ділянки скасовується Державним кадастровим реєстратором, який здійснює таку реєстрацію,
у разі:
поділу чи об'єднання земельних ділянок;
якщо протягом одного року з дня здійснення державної реєстрації земельної ділянки речове право на неї не зареєстровано
з вини заявника
.
Державна реєстрація земельної ділянки - внесення до Державного земельного кадастру передбачених цим Законом відомостей про формування земельної ділянки та присвоєння їй кадастрового номера

Тобто реєстрація ділянки діє рік, якщо ..
saa
Спец
Спец

Повідомлення saa »

Alexxp писав:Тобто реєстрація ділянки діє рік, якщо ..
Да дійсно змушений з Вами погодитись. Стереотип поборов здоровий глузд у наших законодавців.
Але тема зцікава...
Яна2010
Область: АР Крим

Повідомлення Яна2010 »

Streit написав:
Все, минули легкі часи. Тепер те, що надається із держ/ком власності - тільки через дозіл. Будь-яка документація із землеустрою (оскільки не конкретизовано, що це саме проект землеустрою має бути).
Давайте просто надрукуємо людям заяви/клопотання і швиденько зашлемо їх на сесію (своїх замовників уже цими заявами забезпечив, і Рада вже включає їх до порядку денного). Бо час спливає!
я так понимаю, в решении должно быть конкретизировано наименование технички - по установлению (восстановлению) границ земельного участка в натуре (на местности)?И вся техдок 2012года, разработанная, но не подгруженная до нового года в ПРС отправляется на сессии советов сегодня?
Serjuk

Повідомлення Serjuk »

в мене є цікава ситуація, в 2008 році я почав оформляти за матеріалами вибору земельну ділянку, виготовив техдокументацію без рішення (тоді його не потрібно було) отримав всі позитивні висновки, є акт перенесення меж земельної ділянки, згідно форми 6-зем це с/г землі і я її оформляв для осг, отримав кадастровий номер, здав як тоді вимагалось попередній обмінник та геодезію, але при затвердженні матеріалів вибору та наданні мені дозволу на розробку проекту сесія пробуксувала і моє питання відклала (не має рішення про відмову), тепер читаючи ці зміни, думаю, що моя земельна ділянка сформована, є кад. номер, цільове не змінюється, то відповідно мені можна розробити технічку без рішення сесії, погодити і так подати на затвердження сесії, щоб мене ще раз не кинули, Banned цікавлять мене ваші думки колеги, оскільки питання особисте Krutelyk

Додано через 4 хвилини 25 секунд:
Яна2010 писав:я так понимаю, в решении должно быть конкретизировано наименование технички - по установлению (восстановлению) границ земельного участка в натуре (на местности)?И вся техдок 2012года, разработанная, но не подгруженная до нового года в ПРС отправляется на сессии советов сегодня?
я думаю, що так, але яке рішення приймати про затвердження технічної документації із землеустрою щодо встановлення
(відновлення) меж земельної ділянки? Щось не дуже звучить, бо треба рішення про передачу у власність, хіба цю останню тезу прописувати другим пунктом
Alexxp
Спец
Спец

Повідомлення Alexxp »

Serjuk писав:я думаю, що так, але яке рішення приймати про затвердження технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки? Щось не дуже звучить, бо треба рішення про передачу у власність, хіба цю останню тезу прописувати другим пунктом
Справа в тому, що законодавець визначив які рішення є підставою для реєстрації права на землю при затверджені документації із землеустрою (технічних матеріалів)
- рішення по ст. 118 ЗКУ про затвердження проектів ...... та передачу у власність чи користування по ст. 123 ЗКУ
В п.1 ст. 118 ЗКУ з урахуванням всіх вище перелічених норм технічні матеріалами може бути лише проект відведення.

І тут є нюанс, що рішення про затвердження тех. док. по встановленню меж є лише рішення, що підтверджують розмір зем. ділянки - об'єкту права і не більше і не можуть бути підставою для передачі зем. ділянок у ....

Є лише один маленький але
У випадку коли до набрання ЗКУ від 2002 р. було прийнято рішення по Декрету Кабінету Міністрів України від 26 грудня 1992 року "Про приватизацію земельних ділянок", то в таких випадках тех. док. по встановленню меж є підставою внесення змін до рішення щодо передачі зем. діл. у власність.
Serjuk

Повідомлення Serjuk »

мені не зрозуміло - передача у власність земельної ділянки, яка перебуває в користуванні для ожб, але рішення по Декрету 92 року в людини відсутнє то тоді що за відводом?
Поковба
Спец
Спец
Область: Закарпатська
Місце роботи: Землевпорядник органу місцевого самоврядування
Контактна інформація:

Повідомлення Поковба »

Serjuk писав:мені не зрозуміло - передача у власність земельної ділянки, яка перебуває в користуванні для ожб, але рішення по Декрету 92 року в людини відсутнє то тоді що за відводом?
Yes. Саме це нам 2 місяці вже доказує Alexxp.
Serjuk

Повідомлення Serjuk »

Поковба писав:Yes.
і це називається "пікращення" життя українцям
За відводами буде передавати у власність і користування на які треба буде рішення, а для цивільних угод досить буде технічку по встановленню меж, після чого новий власник за відводом буде оформляти свідоцтво про право на власність UPS
cerdred
Спец
Спец
Репутація: 88
Область: Черкаська
Місце роботи: Територіальний відділ земельних ресурсів(місто, район, область)

Повідомлення cerdred »

Spoiler
ЗображенняЗображення
ЗображенняЗображення
Streit
Спец
Спец
Область: Донецька
Місце роботи: Інше

Повідомлення Streit »

На вилы, походу, тимченка с его агентами
АNALITik
Спец
Спец
Область: Рівненська

Повідомлення АNALITik »

http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/3613-17

Ст.21 п.14 - 14 робочих днів - Внесення відомостей до Державного земельного кадастру
Ст.24 п.5 - 14 днів - здійснює державну реєстрацію земельних ділянок
Ст.26 п.5 - 14 робочих днів - вносить до Поземельної книги інформацію про зміну відомостей про земельну ділянку або надає мотивовану відмову у внесенні таких відомостей
Нестиковочка? чи так тра?
Зацеп для прокуратури? 5+5=?
Сhibis
Спец
Спец
Репутація: 214
Область: Київська

Повідомлення Сhibis »

Доброго дня! В кількох коментарях вище, було відмічено, що територіальна громада (с/рада, м/рада) перед тим як передати землю (первинне виділення) в оренду скажімо, якомусь ФО-П, повинна зареєструвати своє право на земельну ділянку (спочатку внесення відомостей про земельну ділянку до Державного реєстру земель, ну і звичайно реєстрація права в Мін’юсті). Для себе хочу зрозуміти: сільська рада спочатку за свої кошти (!?) замовляє тех..док. по встановленню меж (щоб сформувати зем.ділянку та внести до реєстру), а вже потім реалізує Порядок надання земельних ділянок державної або комунальної власності у користування (ЗКУ. Стаття 123). Причому, після затвердження Проекту із землеустрою здійснюється лише укладання договору оренди та реєстрація права оренди в Мін’юсті, оскільки державна реєстрація земельної ділянки вже пройшла під час виготовлення тех.. док по встановленню меж. Ось таку логічну «цепочку» для себе я встановив на основі вище перечитаного. По можливості підтвердіть мою версію, або ж … спростуйте.

Ситуація №2 (без лишньої теорії). На державному акті, згідно якого відбувається очередна ЦПУ вже немає «живого» місця для проставлення відмітки про перехід права власності (ця відмітка зараз за одним законом збережена, а в іншому - не передбачена, але це вже інша історія). Так от, новий власник хоче мати Свідотство, а не наскрізь списаний д/а. Законом таке передбачено?
Похідна з цієї ситуації. Яким чином дані про цього нового власника попадуть в Державний реєстр земель. Десь читав, що нотаріуси самі будуть вносити туди цю інформацію.
Ці питання «робочі». Буду вдячний за допомогу.
Поковба
Спец
Спец
Контактна інформація:

Повідомлення Поковба »

Сhibis писав:сільська рада спочатку за свої кошти (!?) замовляє тех..док. по встановленню меж (щоб сформувати зем.ділянку та внести до реєстру)
Тех док по встановленню меж земельної ділянки не є підставою для реєстрації прав на неї(див. ст. 79-1)

Додано через 19 хвилин 13 секунд:
Alexxp писав:Текст:
3. Державна реєстрація земельних ділянок здійснюється за
заявою:
особи, якій за рішенням органу виконавчої влади, органу
місцевого самоврядування надано дозвіл на розроблення документації
із землеустрою, що є підставою для формування земельної ділянки
при передачі її у власність чи користування із земель державної чи
комунальної власності, або уповноваженої нею особи;

Державного земельного кадастру:
власниками
ЗКУ 79-1
у порядку відведення земельних ділянок із земель державної та
комунальної власності;
шляхом поділу чи об'єднання раніше сформованих земельних
ділянок;
шляхом визначення меж земельних ділянок державної чи
комунальної власності, яке здійснюється у процесі розмежування
земель державної та комунальної власності.

Просто цікаво, де Ви вичитали, що можна робити технічку, якщо не має Декретного рішення.
Сhibis
Спец
Спец
Репутація: 214
Область: Київська

Повідомлення Сhibis »

Поковба писав:Тех док по встановленню меж земельної ділянки не є підставою для реєстрації прав на неї
Вдячний за те, що допомагаєте розібратись, але як тоді с/р ЗАРЕЄСТРУЄ своє право на землю?. Адже лише після цього можна передавати з/д в оренду! А ст. 79-1 в цьому випадку не однозначна. Прямо, того тексту який Ви приводите не має, а от п. 10 цієї статті "Державна реєстрація речових прав на земельні ділянки здійснюється після державної реєстрації земельних ділянок у Державному земельному кадастрі" можна трактувати і на користь моїх висновків.
Хм-м. Читав це повідомлення шановного Alexxp. Але на сусідній гілці форуму була серйозна полеміка з цього приводу і як висновок - ніхто не заперечив п.9 "Прикінцеві та перехідні положення" Закона Украины "О внесении изменений к некоторым законодательным актам относительно размежевания земель государственной и коммунальной собственности" де:
" Право власності на земельні ділянки державної та комунальної власності, зазначені у пунктах 3 і 4 цього розділу, реалізується після державної реєстрації права власності на відповідну земельну ділянку."
Востаннє редагувалось 14 січня 2013 11:05 користувачем Сhibis, всього редагувалось 1 раз.
Поковба
Спец
Спец
Контактна інформація:

Повідомлення Поковба »

Сhibis писав:Вдячний за те, що допомагаєте розібратись,
Дякую Вам, що підтримуєте тему і також пробуєте розібратись
Сhibis писав:А ст. 79-1 в цьому випадку не однозначна.
Не сказав би, в 2 чітко прописано, що
у порядку відведення земельних ділянок із земель державної та комунальної власності;
шляхом поділу чи об'єднання раніше сформованих земельних ділянок;
шляхом визначення меж земельних ділянок державної чи комунальної власності за проектами землеустрою щодо впорядкування територій населених пунктів. { Абзац четвертий частини другої статті 79-1 в редакції Закону N 5245-VI ( 5245-17 ) від 06.09.2012 }
Сhibis писав:п. 10 цієї статті "Державна реєстрація речових прав на земельні ділянки здійснюється після державної реєстрації земельних ділянок у Державному земельному кадастрі" можна трактувати і на користь моїх висновків.
Був би вдячний Богу, якби Ваші висновки підтвердилися :)

Додано через 3 хвилини 29 секунд:
Сhibis писав:Для себе хочу зрозуміти: сільська рада спочатку за свої кошти
Але тоді, звідки ради (особливо дотаційні), знайдуть стільки коштів, адже
ZIC писав:В нас деякі міста вже аналізували це все, прийшли до висновку, що люди не можуть за них оплачувати розробку технічної документації, їм треба самим (а грошей нема).
Додано через 2 хвилини 9 секунд:
І чи не легше раді буде один раз виготовити проект земелеустрою щодо впорядкування території населеного пункту ніж постійно виготовляти тех док по встановленню меж на окремі зем. діл.
Відповісти