Зміна цільового призначення.
Правила форуму
Будьте уважними! Перед створенням теми перечитайте Правила форуму і ще раз перевірте, чи дана тема не існує. Теми, які дублюють інші, видаляються без попередження! Повідомлення, які містять не прихований адрес E-mail, видаляються без попередження!
Будьте уважними! Перед створенням теми перечитайте Правила форуму і ще раз перевірте, чи дана тема не існує. Теми, які дублюють інші, видаляються без попередження! Повідомлення, які містять не прихований адрес E-mail, видаляються без попередження!
- radyga
- Репутація: 0
- Область: м.Київ
- Контактна інформація:
Re: Зміна цільового призначення.
Шановні форумчани. Скажу одне, пройшла зміна з розподілом через технічку. Важко звичайно, було багато спорів, але конкретної заборони так і не змогли знайти.
- werewolf
- Спец
- Репутація: 5
- Область: Запорізька
- Місце роботи: Інше
У випадку, коли земельна ділянка у приватній власності, при зміні ЦП старий проект відведення повинен перепогоджуватись ( в порядку постанови КМУ від 11 квітня 2002 р. N 502). А з іншою власністю що робити? - вже багато років ніхто не може дати чіткої відповіді.dzi писав:А якщо Ви вже маєте у власності земельну діляну, навіщо Вам іще один "Проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки", Вам необхідно змінити цільове призначення, а не відводити у тих же межах ту ж земельну ділянку,
Удивительно, но я знаю места в Украине, где в таких случаях ВСЕГДА делались новые проекты отвода, но ниче не перепогоджувалось....werewolf писав: У випадку, коли земельна ділянка у приватній власності, при зміні ЦП старий проект відведення повинен перепогоджуватись ( в порядку постанови КМУ від 11 квітня 2002 р. N 502)
а чего даже и не знаю....
- werewolf
- Спец
Просто, є в Україні місця, в яких не дуже звертають увагу на законодавство, або взагалі його не читають. ;-)Егор писав:Удивительно, но я знаю места в Украине, где в таких случаях ВСЕГДА делались новые проекты отвода, но ниче не перепогоджувалось....
а чего даже и не знаю....
Да не... все знают про постанову и про то, что именно там написано .. но как-то вот так повелось... видно когда-то какой-то умный человек сказала делать так и всем подходит :)werewolf писав: Просто, є в Україні місця, в яких не дуже звертають увагу на законодавство, або взагалі його не читають. ;-)
- hataskrayu
- Вже не початківець
- Область: Чернігівська
- Місце роботи: Юридичні послуги
А сколько на местах таких умников у нас. Немало, поверьте..Егор писав:Да не... все знают про постанову и про то, что именно там написано .. но как-то вот так повелось... видно когда-то какой-то умный человек сказала делать так и всем подходит :)
Здравствуйте, уважаемые форумчане!
А как Вы можете прокомментировать ситуацию, когда вместо изменения целевого назначения земельного участка по постановлению 502, умельцы получают решения об изменении использования земельного участка, которыми утверждают техническую документацию (не знаю, какую именно, в решении так и написанно: утвердить техническую документацию по землеустройству по внесению изменения в первоначальное решение о передаче земельного участка). В результате по факту вместо строительства автостянки на земельном участке будет строительство жилого дома.
После изучения этой темы и статьи 25 ЗУ О землеустройстве меня терзают смутные сомнения, что такие решения незаконны. Но с учетом довольно большого количества таких решений, возможно, я что-то упускаю из вида?
А как Вы можете прокомментировать ситуацию, когда вместо изменения целевого назначения земельного участка по постановлению 502, умельцы получают решения об изменении использования земельного участка, которыми утверждают техническую документацию (не знаю, какую именно, в решении так и написанно: утвердить техническую документацию по землеустройству по внесению изменения в первоначальное решение о передаче земельного участка). В результате по факту вместо строительства автостянки на земельном участке будет строительство жилого дома.
После изучения этой темы и статьи 25 ЗУ О землеустройстве меня терзают смутные сомнения, что такие решения незаконны. Но с учетом довольно большого количества таких решений, возможно, я что-то упускаю из вида?
- makctos
- Спец
- Область: Сумська
- Місце роботи: Приватні проектні організації
Естественно незаконни, прокуратура заставит при проверке скасувати, сначала делаеться містобудівна документація(требования для АЗС и ИЖБ разние), а потом прект зміни цільового використання.Deluna писав:Здравствуйте, уважаемые форумчане!
-
- Спец
- Репутація: 30
- Область: Житомирська
зміни цільового використання
Зміна чого ? (Категорія земель - землі житлової та громадської забудови).
Зміна чого ? (Категорія земель - землі житлової та громадської забудови).
Зміна цільового призначення?
Я теж схиляюся до такої думки, однак з урахуванням п. 5 статті 20 ЗКУ не знаю, що й подумати.)))
Додано через 13 хвилин 17 секунд:
Если такие решения не законны, помогите, пожалуйста, это обосновать грамотно, потому что мысли разбегаются...
Я теж схиляюся до такої думки, однак з урахуванням п. 5 статті 20 ЗКУ не знаю, що й подумати.)))
Додано через 13 хвилин 17 секунд:
Если такие решения не законны, помогите, пожалуйста, это обосновать грамотно, потому что мысли разбегаются...
ИМХОDeluna писав: получают решения об изменении использования земельного участка.... вместо строительства автостянки на земельном участке будет строительство жилого дома...
Однозначно сказать законно или не законно на сегодняшний день не сможет никто.
Так прописано законодательство. Понятия "вид использования", "целевое назначение", "целевое использование" и подобные, покуда не будут законодательно расшифрованы, останутся предметом научных дискуссий и обсуждений на форумах.
Тем не менее, по моему опять же мнению, подобные "решения" не являются законными.
Фишка в том, что целевое назначение "устанавливается свыше", а вот "виды использования" (ч. 5 ст. 20 ЗКУ) определяются пользователем (собственником) участка самостоятельно. Поэтому в любом случае решение органа власти по этим вопросам - есть некое превышение полномочий и действие в непредусмотренном законодательством порядке.
-
- Спец
- Репутація: 40
- Область: Полтавська
- Місце роботи: Приватні проектні організації
Для початку спробуйте це: http://dkzr.gov.ua/terra/control/uk/pub ... t_id=39991Smetano4ka писав:Такая проблемма. В 2006 году подписан договор аренды земучастка "для размещения автостоянки" площадью 2400 кв.м в пгт Сергеевка Одесской области на 25 лет. Но с новой норматитвной оценкой - земля стала золотая, было в 2007 г. 244,67 грн/кв.м, сейчас 379,94. Смысла заниматься автостоянкой - нет , она не загружена полностью, а 27 355,68 грн в год отдай. Я думаю, к примеру, организовать корты спортивные и т.д. - что и как надо сменить - целевое назначение или вид деятельности? Как правильно сделать всё, не отдавая обратно участок? В поселковом совете никто навстречу не идёт, добиться информации невозможно, а платить такую цену в селе за землю- самоубийство. Дайте, ПОЖАЛУЙСТА (!!!) аргументированный совет со ссылками на документы. Интересует всё - от первого до последнего пункта (пошагово) иначе не дадут пройти этот путь. Очень прошу помочь.
- werewolf
- Спец
Ви приводите хибні цифри: 27355,68 / 2400 = 11,4 грн/кв.м. А та орендна плата за 1 кв. м, яку ви привели, трохи астрономічна (навіть для викупу з\д така ціна не маленька).Smetano4ka писав:Такая проблемма. В 2006 году подписан договор аренды земучастка "для размещения автостоянки" площадью 2400 кв.м в пгт Сергеевка Одесской области на 25 лет. Но с новой норматитвной оценкой - земля стала золотая, было в 2007 г. 244,67 грн/кв.м, сейчас 379,94. Смысла заниматься автостоянкой - нет , она не загружена полностью, а 27 355,68 грн в год отдай.
Питання зміни ЦП земель державної та комунальної власності законодавчо практично не урегульовано. Є лише ст. 20 ЗКУ. А практика по зміні ЦП таких земель дуже різна. Тому зверніться за розясненнями порядку дій до місцевого відділу Держкомзему. Те, що рада не йде назустріч, погано, тому що від неї залежить прийняття рішення по встановленню ЦП.Smetano4ka писав:Я думаю, к примеру, организовать корты спортивные и т.д. - что и как надо сменить - целевое назначение или вид деятельности? Как правильно сделать всё, не отдавая обратно участок? В поселковом совете никто навстречу не идёт, добиться информации невозможно, а платить такую цену в селе за землю- самоубийство. Дайте, ПОЖАЛУЙСТА (!!!) аргументированный совет со ссылками на документы. Интересует всё - от первого до последнего пункта (пошагово) иначе не дадут пройти этот путь. Очень прошу помочь.
Это, я думаю, не арендная плата. Это нормативная стоимость 1м2werewolf писав: Ви приводите хибні цифри: 27355,68 / 2400 = 11,4 грн/кв.м. А та орендна плата за 1 кв. м, яку ви привели, трохи астрономічна (навіть для викупу з\д така ціна не маленька).
- werewolf
- Спец
Вибачаюсь, не зрозумів спочатку. Тоді все норм.zanoza писав:Это, я думаю, не арендная плата. Это нормативная стоимость 1м2
-
- Молоденький(ка)
Зміна цільового призначення земельної ділянки з втратами сільськогосподарського виробництва!
Наприклад:
є дозвіл на зміну ЦВ зем. діл. з "для будівництва і обслуговування....." на "для будівництва та розміщення магазину".
Зем. діл. вільна від забудови і в попередній технічній документіції в угіддях стояла рілля.
органи місцевого самоврядування наполягають на виплаті втрат. Чи є це законно????
Додано через 3 хвилини 20 секунд:
приклад №2:
є у власності земельна діляка, гзідно держ. акту старого зразка (ще жовтий) на 0,6га "для ведення особистого підсобного господарства". Власник хоче змінити частину земельної ділянки під будівництво 0,25га. Чи необхідно для початку розділити земельну ділянку на дв державних акти? чи можливо це зробити одним проектом??? якщо так то де це прописано?
Наприклад:
є дозвіл на зміну ЦВ зем. діл. з "для будівництва і обслуговування....." на "для будівництва та розміщення магазину".
Зем. діл. вільна від забудови і в попередній технічній документіції в угіддях стояла рілля.
органи місцевого самоврядування наполягають на виплаті втрат. Чи є це законно????
Додано через 3 хвилини 20 секунд:
приклад №2:
є у власності земельна діляка, гзідно держ. акту старого зразка (ще жовтий) на 0,6га "для ведення особистого підсобного господарства". Власник хоче змінити частину земельної ділянки під будівництво 0,25га. Чи необхідно для початку розділити земельну ділянку на дв державних акти? чи можливо це зробити одним проектом??? якщо так то де це прописано?
- Oleg
- Спец
- Репутація: 82
- Область: Волинська
Скористайтесь Пошуком! Писано - переписано. Також раджу пошукати в архіві форуму.Jaguar писав:Уважаемые форумчане ответьте на вопрос возможно ли госакт на постоянное пользование фермерского хозяйства (площадь 4.8 га) переоформить на 3 госакта в собственность под ОСГ. Если да, то каким образом? Какие варианты решения данного вопроса могут быть? Заранее благодарен откликнувшимся!
Вообще-то, как-то удивительно мне это читать... Со стоянкой у Вас не пошло, а с кортами Вы предполагаете, что пойдет...Smetano4ka писав: Я думаю, к примеру, организовать корты спортивные и т.д.
Действительно, в ч.5 ст. 20 ЗКУ есть 1-й абзац такого содержания:
Поэтому вопрос: как у Вас в договоре сформулированы: 1) цель использования арендованного земельного участка (п.15 типового договора аренды земли); 2) целевое назначение арендованного земельного участка (п.16 типового договора).Види використання земельної ділянки в межах певної категорії земель (крім земель сільськогосподарського призначення та земель оборони) визначаються її власником або користувачем самостійно в межах вимог, встановлених законом до використання земель цієї категорії, з урахуванням містобудівної документації та документації із землеустрою.
От ответа на этот вопрос зависит выбор пути решения вопросов, поставленных Вами.
Щодо сплати втрат с/г виробництва при зміні цільового призначення.
Якщо це рілля, то вимога сплатити втрати с/г є абсолютно законним.
Хоча чому при попередній розробці документації під будівництво не було
змінено ЦП земельної ділянки та не проплачені втрати?
Якщо це рілля, то вимога сплатити втрати с/г є абсолютно законним.
Хоча чому при попередній розробці документації під будівництво не було
змінено ЦП земельної ділянки та не проплачені втрати?
Мабуть з/д відводилася під індивідуальне житлове будівництво. А у даному випадку від втрат забудовник звільнявся.ValD писав: Хоча чому при попередній розробці документації під будівництво не було змінено ЦП земельної ділянки та не проплачені втрати?
-
- Молоденький(ка)
саме так.Bibop писав:
Мабуть з/д відводилася під індивідуальне житлове будівництво. А у даному випадку від втрат забудовник звільнявся.
Але, мене цікавить той факт, що в державному акті вказано цільове призначення "для будівництва та обслуговування ......" і тільки в технічній документації расписані угіддя. таким чином якщо б в документації при проведені зьомки вказали що там госопдарські двори, то втрати не сплачувались би?
В державному акті вказано "для будівництва та обслуговування...", то це вже не може бути рілля.
Якщо перший раз з/д відводилась із земель с/г призначення(рілля) під індивідуальне житлове будівництво, повинен був розроблятися проект відведення земельної ділянки зі зміною цільвого призначення на землі жилової та громадської забудови. Від втрат с/г виробництва дійсно звільняються (ст.208 ЗКУ).
А в якому році розроблялася техдокументація?
Якщо перший раз з/д відводилась із земель с/г призначення(рілля) під індивідуальне житлове будівництво, повинен був розроблятися проект відведення земельної ділянки зі зміною цільвого призначення на землі жилової та громадської забудови. Від втрат с/г виробництва дійсно звільняються (ст.208 ЗКУ).
А в якому році розроблялася техдокументація?
-
- Молоденький(ка)
в 2008 році
Більш за все розроблення техдокументації та надання з/д було здійснено з відповідними порушеннями.
Але маючи на руках державний акт із зазначеним цільовим призначення не може йти мова про те, що ці землі рахуються в землях с/г призначення (рілля). Фактично, при прийнятті рішення про передачу у власність з/д для будівництва цільове призначення її було змінено. Інша справа наскільки якісно була виконана документація із землеустрою та її подальше затвердження, але це інша розмова.
У такому випадку Ви можете не сплачувати втрати с/г виробництва.
Крім цього при теперішньому оформленні з/д з "для будівництва і обслуговування....." на "для будівництва та розміщення магазину" фактично цільове призначення з/д не змінюється (воно залишається в межах однієї категорії), а змінюється лише її функціональне призначення.
Але маючи на руках державний акт із зазначеним цільовим призначення не може йти мова про те, що ці землі рахуються в землях с/г призначення (рілля). Фактично, при прийнятті рішення про передачу у власність з/д для будівництва цільове призначення її було змінено. Інша справа наскільки якісно була виконана документація із землеустрою та її подальше затвердження, але це інша розмова.
У такому випадку Ви можете не сплачувати втрати с/г виробництва.
Крім цього при теперішньому оформленні з/д з "для будівництва і обслуговування....." на "для будівництва та розміщення магазину" фактично цільове призначення з/д не змінюється (воно залишається в межах однієї категорії), а змінюється лише її функціональне призначення.
-
- Молоденький(ка)
мі напевно не можемо знайти спільної мови))) так як ведемо розмову про різні речі. )))
земельна ділянка надавалась в межах територіальної одиниці згідно плану забудови. Цільове призначення "для будівництва", але на земельній ділянці відсутні будівлі із угідь там лише рілля.
Можливо вся система ведення кадастру у нас працює не вірно, але цільове призначення одне а угіддя інші
земельна ділянка надавалась в межах територіальної одиниці згідно плану забудови. Цільове призначення "для будівництва", але на земельній ділянці відсутні будівлі із угідь там лише рілля.
Можливо вся система ведення кадастру у нас працює не вірно, але цільове призначення одне а угіддя інші