Як позбутися прив'язки приватизованої ділянки до садового товариства.

Питання і відповіді, які не можна віднести до існуючих розділів!
Правила форуму
Будьте уважними! Перед створенням теми перечитайте Правила форуму і ще раз перевірте, чи дана тема не існує. Теми, які дублюють інші, видаляються без попередження! Повідомлення, які містять не прихований адрес E-mail, видаляються без попередження!
Markijan
Репутація: 2
Область: Львівська
Місце роботи: Не маю відношення до землевпорядкування

Повідомлення Markijan »

Доброго дня, потребую фахової консультації чи принаймні підказок в який бік рухатися.

Дано:
Купив я ділянку яка колись була в садово-городньому кооперативі.
Ділянка і садовий будинок були приватизовані попереднім власником. Цільове призначення: 01.06 для колективного садівництва. Станом на зараз власність переоформлена на мене і в держреєстрі речових прав я зазначений власником і ділянки, і садового будинку. Членом садового товариства я ніколи не був і не є. Проблема в тому, що в держреєстрі на будинок і в геокадастрі прописана адреса садового товариства.

Потрібно:
внести зміни і забрати згадку про садове товариство з адреси. Чи це можливо і які кроки для цього слід мені зробити?

Для чого це:

зараз для оптимізації витрат на підключення електроенергії. Згідно з п.4.1.39 Кодексу систем розподілу, затвердженого постановою НКРЕКП від 14.03.2018р №310 ділянки, які розташовані на території садових товариств/кооперативів, підключаються лише нестандартним підключенням, яке передбачає окрім законом передбачених платежів стандартного підключення, залучення фірм прокладок, які збільшують вартість приблизно у 3 рази порівняно із стандартним підключенням.

Додаткова інформація:
- ділянка знаходиться відразу за межею населеного пункту. У 2020му році було слухання щодо проекту містобудівної документації і нового генплану, який значно розширює межі населеного пункту, але до сих пір генплан не затверджено і тому сільрада відхаращується від будь яких рішень стосовно ділянок за межами н.п.
- садове товариство десь 80х років, фактично мертве, юридичну особу встановити не вдалося, статут отримати також, і навіть гол. архітектор ОТГ слабо орієнтується де проходять межі товариства.
- сусідні ділянки в бувшому садовому товаристві (поза межами нас. пункту) мають як адреси з вказанням садового товариства, так і без згадки про нього (просто вказана назва села без вулиці і будинку) чи просто область, район і сільська рада ОТГ. Я розумію що це хаос і бардак, але я саме таких змін в адресі хочу для своєї ділянки. І ще: ці ділянки без прив'язки до садового товариства мають ЦП 01.05 Для індивідуального садівництва, не знаю чи це принципово чи випадково.

І останнє: як юридично трактується фраза "розташовані на території садових товариств/кооперативів" у випадку приватизованої ділянки не члена товариства? Чи є можливість/практика виведення такої приватизованої ділянки з території садового товариства без участі керівництва товариства?
MAFIA
Спец
Спец
Репутація: 327
Область: Запорізька
Місце роботи: Юридичні послуги

Повідомлення MAFIA »

Markijan писав: 02 січня 2025 22:06 Проблема в тому, що в держреєстрі на будинок і в геокадастрі прописана адреса садового товариства.

Потрібно: внести зміни і забрати згадку про садове товариство з адреси. Чи це можливо і які кроки для цього слід мені зробити?
Ну, якщо з ДЗК згадку про адресу ще якось можна прибрати, бо номінально ділянці її і не повинні присвоювати, то з адресою будинку в ДРРП складніше.
По-перше, сам ДРРП зараз хакнутий "добрими сусідами", і база НАІС також. А без інформації звідти неможливо розробляти будь-які варіанти внесення змін. Але воно-то раніше чи пізніше запрацює, потрібно зачекати.
По-друге, власну адресу будинок повинен мати, і для того, щоб її змінити, Вам потрібно знайти реальну підставу (спробуйте пошукати тут) і звертатися до відповідного уповноваженого на те органу, керуючись вимогами п.5 ст.26-3 ЗУ "Про регулювання містобудівної діяльності".
Причому власник будинку з метою упорядкування нумерації може звернутись або через портал ЄДЕССБ, або через відповідний ЦНАП.
Markijan

Повідомлення Markijan »

Дякую за консультацію.

Як я розумію, з ДРРП на садовий будинок складніше і без прийнятого нового генплану, підстав для зміни адреси немає.
Зрештою можна пробувати обійтися змінами в ДЗК, оскільки для підключення достатньо лише ділянки і право власності на ділянку (у витязі з ДРРП на ділянку адреса не фігурує). Документи на будинок подавати до заяви не конче.
Чи це хибний шлях і Обленерго все одно може отримати усі документи напряму з ДРРП?
Ну, якщо з ДЗК згадку про адресу ще якось можна прибрати
Чи можете пояснити які саме кроки потрібно робити для цього?

І ще варіант вирішення проблеми з іншого боку: чи можливе виділення/виведення (не знаю який термін вірний) ділянки, яка знаходиться на межі садового товариства з "території товариства"? Тоді й буде підстава для зміни адреси. Які для того кроки потрібні?
як юридично трактується фраза "розташовані на території садових товариств/кооперативів" у випадку приватизованої ділянки не члена товариства? Чи є можливість/практика виведення такої приватизованої ділянки з території садового товариства без участі керівництва товариства?
MAFIA
Спец
Спец
Репутація: 327
Область: Запорізька
Місце роботи: Юридичні послуги

Повідомлення MAFIA »

Markijan писав: 03 січня 2025 19:46 І ще варіант вирішення проблеми з іншого боку: чи можливе виділення/виведення (не знаю який термін вірний) ділянки, яка знаходиться на межі садового товариства з "території товариства"?
Технічно у реквізиті адреси можна зазначити "нейтральну" адресу місця розташування. Інше питання, як змінити адресу самої будівлі...
Markijan

Повідомлення Markijan »

Мені не розходиться щодо точної адреси самої будівлі, це садовий будинок.
Будь-яка нейтральна адреса без прив'язки до садового товариства - ок.
Що саме покроково мені слід зробити щоб "Технічно у реквізиті адреси можна зазначити "нейтральну" адресу місця розташування."?

Стосовно "виділення/виведення ділянки, яка знаходиться на межі садового товариства з "території товариства" - малося на увазі якщо десь існує план території/меж товариства, чи є спосіб вивести вилучити приватизовану ділянку за межі цієї території? Щоб мати документ, на основі якого можна робити усі подальші кроки і доказувати, що ділянка не є в складі садового товариства?
Kasian
Область: Сумська

Повідомлення Kasian »

Чи знайшли вихід з ситуації? Маю таку ж проблему...
Markijan

Повідомлення Markijan »

Kasian писав: 01 лютого 2025 23:39 Чи знайшли вихід з ситуації?
На жаль, поки рішення нема.
Всі сахаються цього питання як чорт ладану.
Землевпорядники переводять стрілки на архітекторів, ті на голову сільради, той на земельний відділ ОТГ, і так по колу.
І всі натякають, що такого ніколи і нікому зробити не вдалося.
Тобто я маю приватизовану ділянку із приватизованих садовим будинком, яка на момент створення у 80х роках була відведена садовому кооперативу, членом якого я ніколи не був, але виділити фізично землю, щоб вона не була в межах земель кооперативу ніхто не знає як чи не хоче в то влізати.
Юристи (ті з якими спілкувався) також крутять носом, що це не юридичне питання, що теоретично могли би щось пробувати, але жодних гарантій успішного вирішення питання давати не будуть.
Так виглядає що корупційні схеми ДТЕК (Ахметова) добре продумані, якісно узаконені і чудово працюють.
І іншого варіанту, аніж додаткова оплата афілійованим "приватним" компаніям-прокладкам обленерго (які, в свою чергу, платять наверх за збереження цієї схеми) наразі немає.
Принаймні мені знати щілину у цій схемі, або когось хто за гроші готовий зробити прецендент, не вдалося ::(((
Kasian

Повідомлення Kasian »

Є ще теоретичний варіант переведння садовго будинку в житловий, щось схоже описане за посиланням:
https://gre4ka.info/statti/try-dni-bez- ... oblenergo/

Але ключовим є питання закріплення житлового будинку за "відповідним квартальним комітетом". Так розумію у Вашому випадку СТ не входить до міста. У мене у витягу з ЄДРПНМ вказується, що садовий будинок розташований у місті .... , садове товариство ..., № будинку...., хоча у новому (як і в старому) генплані СТ не входить до міста.

Так само всі не знають як то провернути (а точніше на жодному з етапів ні в кого немає бажання щось рухати, бо "такого ніхто не робив")

І виходить певно потрібно звертати увагу НКРЕКП, щоб вони прибрали чи модифікували ту норму з КСР, яку вони ввели в Кодекс у 2020 році стосовно нестандартного приєднання для СТ (п.4.1.39). У моєму випадку, наприклад, вартість приєднання до мереж ОСР вартує в чотири рази більше ніж ділянка з будинком в СТ...
Markijan

Повідомлення Markijan »

ну хто ж буде різати курку яке несе золоті яйця, та ще й власними руками?
але я спробую подати запит в НКРЕКП щодо роз'яснення.

для мене не до кінця зрозуміло з чого Обленерго виходить трактуючи земельну ділянку як "територію кооперативу"?
землі які колись були передані кооперативу? генплан (на якому архітектор не могла розібратися де саме вони є)? чи фактичне право власності?

"4.1.39. Приєднання до електричних мереж електроустановок (об’єкта) замовника на земельних ділянках, які розташовані на території дачних та дачно-будівельних кооперативів, садових/садівничих товариств,...
...
Послугу з приєднання в межах території кооперативу замовник може отримати в порядку, встановленому главами 4.3, 4.4 та 4.6 цього Кодексу, на підставі договору про нестандартне приєднання з проєктуванням замовником лінійної частини приєднання."
Постанова НКРЕКП від 24.06.2020 № 1209
Kasian

Повідомлення Kasian »

Я робив запит в НКРЕКП, цитата з нього:

"Отже, за умови зазначення у документі, що підтверджує право власності чи користування об'єктом нерухомого майна, місцерозташування об'єкта замовника – кооператив (дачне та дачно-будівельний кооператив, садове/садівниче товариство, гаражний/гаражно-будівельний кооператив), при врегулюванні взаємовідносин під час надання послуги з приєднання електроустановок до електричних мереж, сторони керуються нормами пункту 4.1.39 глави 4.1 розділу IV Кодексу."

Якщо потрібно повний файл дайте контакти, можу надіслати

Хоча можливо якщо громадяни почнуть звертати на це увагу, то НКРЕКП все ж задумається ("Без надії таки сподіваюсь")
solim
Спец
Спец
Репутація: 201
Область: Рівненська
Місце роботи: Землевпорядник органу місцевого самоврядування

Повідомлення solim »

Markijan писав: 02 січня 2025 22:06 Потрібно: внести зміни і забрати згадку про садове товариство з адреси.
Можна замовити внесення змін в наявну документацію із землеустрою з метою уточнення цільового призначення (бо для колективного садівництва це точно не правильно) та адреси (точніше місця розташування) земельної ділянки (просто вказати що за межами населених пунктів відповідної ради). Крім того максимально забрати згадку про садовий кооператив, зокрема, у назві документації.
Якщо немає старої документації, або недоцільно до старої повертатися, то можна замовити інвентаризацію земельної ділянки приватної власності і тут зовсім не згадувати про садовий кооператив, а уточнити цільове призначення і адресу (місце розташування) - про те що будинок має адресу можна не згадувати, а вказати місце розташування земельної ділянки.
У новому витязі з Державного земельного кадастру про земельну ділянку буде нове цільове призначення (ніяк не колективне) і нове місце розташування земельної ділянки без прив'язки до садового кооперативу.
Markijan

Повідомлення Markijan »

Kasian писав: 04 лютого 2025 16:02 Я робив запит в НКРЕКП, цитата з нього:
дякую! надіслав Вам ПП.
тобто судячи з логіки НКРЕКП треба змінити адресу в держреєстрі (ДРРП) на будинок (у витягу права власності на земельну ділянку адреса не фігурує), так щоб її не було можливим трактувати як "територію кооперативу"?

Відправлено через 17 хвилин 28 секунд:
solim писав: 04 лютого 2025 16:40 Можна замовити внесення змін в наявну документацію із землеустрою з метою уточнення цільового призначення (бо для колективного садівництва це точно не правильно) та адреси (точніше місця розташування) земельної ділянки (просто вказати що за межами населених пунктів відповідної ради).
станом на зараз адреса садового товариства фігурує у таких документах:
  • нотаріально завірений договір купівлі-продажу земельної ділянки і садового будинку
  • витяг з ДРРП на садовий будинок
  • техпаспорт на садовий будинок
  • + ще в геокадастрі
до кого звертатися щодо внесення змін в наявну документацію із землеустрою і які документи для цього потрібно?
під уточнення цільового призначення мається на увазі зміна з колективного на індивідуальне садівництво (не думаю що є потреба переводити у житлове, бо планую там лиш перебудувати садовий бидинок яко заміський для періодичного проживання)?
Kasian

Повідомлення Kasian »

Markijan писав: 04 лютого 2025 17:06 тобто судячи з логіки НКРЕКП треба змінити адресу в держреєстрі (ДРРП) на будинок (у витягу права власності на земельну ділянку адреса не фігурує), так щоб її не було можливим трактувати як "територію кооперативу"?
виходить що так, проте про це говорить і КСР
Markijan писав: 04 лютого 2025 17:06 станом на зараз адреса садового товариства фігурує у таких документах:
нотаріально завірений договір купівлі-продажу земельної ділянки і садового будинку
витяг з ДРРП на садовий будинок
техпаспорт на садовий будинок
+ ще в геокадастрі
solim писав: 04 лютого 2025 16:40 про те що будинок має адресу можна не згадувати

При поданні документів на приєднання ОСР бере до уваги в першу чергу витяг ДРРПНМ п.4.4.2 КСР (точніше має брати)

"До заяви про приєднання додаються такі документи:
...
3) копія документа, що підтверджує право власності чи користування об’єктом нерухомого майна у разі відсутності відомостей у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно
..."

Крім того цим же пунктом визначено, що інших документів ОСР немає права вимагати:
"ОСР забороняється вимагати інші документи, не передбачені цим Кодексом."

Отже, ключовим є зміна адреси саме у витягу ДРРПНМ
Відповісти